Natalia Coll és la infermera de l’Hospital de Llíria. Parlem amb ella sobre la situació dels sanitaris de l’Hospital de Llíria al llarg d’esta Pandèmia, en este especial 8 dies, 8 dones.
Natalia és de Gandia, porta més de 20 anys de professió, primer al Clínic i des de fa 6 anys a l’hospital de Llíria.
“La tercera onada a este Hospital de Llíria ho hem passat mal. Hi havia famílies senceres”
Ara els sanitaris de l’Hospital de Llíria ja estem vacunats, i això ens fa una sensació de seguretat. Esta tercera onada és quan pitjor ho hem passat a este hospital. Fins ara no havia fet falta ampliar l’UCI. Després de Nadal hem tingut ingressades i confinades a famílies senceres, pares i fills, i haguérem d’obrir una segona UCI.
Natalia té més de 20 anys d’experiència, i havia treballat a l’Hospital Clínic en crítics. Així que en obrir la segona UCI a l’Hospital de Llíria, es va presentar per reforçar juntament amb altres companys,i atendre els pacients crítics. En el pic de la tercera onada ho hem passat molt mal, vore a famílies senceres malaltes greus, ha estat molt dur” confessa esta experimentada infermera.
Però Natalia intenta ser un poc optimista, i reconeix que també hi han tingut moments d’alegria. Com esta setmana, “un home de Llíria que portava més d’un mes i pico a l’UCI, ha passat a sala. Tardarà a recuperar-se, però s’ha salvat” comenta contenta mentre agarra una glopada d’aire.
Natalia admet que han aprés molt des del principi de la Pandèmia. “No sabíem a què s’enfrontàvem. Els sanitaris ho hem viscut amb molta angoixa. Ara els protocols han canviat, sabem molt més, i està més controlat”. Això sí, insisteix Natalia. No podem abaixar la guàrdia fins que estiga tota la població vacunada. “No podem dir que està controlat, cal ser molt cautes”.
Quasi tota la direcció així com les supervisores, i quasi tota la plantilla d’este Hospital de Llíria som dones. El món sanitari és molt igualitari. La infermeria ho ha estat des de sempre, i al sector mèdic cada vegada hi ha més dones, com a cardiòlogues, cirurgianes. Traumatòlogues…
Un dia la seua companya Ana Sola (professora en la Universitat de València) li va cridar i li comentà que havia estat estudiant prospectes i protocols, i pensava que es podia aprofitar millor cada vial de la vacuna Pfizer. “Durant mes i pico hem estat estudiant, preguntant, comprovant matemàticament proporcions. Hem consultat amb professionals de la salut, antics mestres de Facultat, companys infermers. Fins que vàrem tindre tot preparat teòricament. Ha estat la necessitat, vore a la gent mal, i per altre costat l’esperança que havia despertat la vacuna, quant poguérem demostrar que era factible, va ser una alegria immensa” ens conta Natalia..
“I sí, les dones som molt constants i peleones. Tal vegada per això hem estat dos dones, infermeres les que ho hem aconseguit. Ana i jo no hem parat fins a aconseguir-ho” finalitza Natalia quan li preguntem sobre la situació de la dona per este especial 8 dies, 8 dones.
Per acabar, l’entrevista només queda donar les gràcies i enhorabona, a tot el col·lectiu sanitari de l’Hospital de Llíria per la seua tasca al llarg d’esta pandèmia.