Este dissabte quan el sol es posava, es va fer una visita guiada per una nova ruta turística a Llíria que uneix el santuari oracular- les termes de Mura i els 12 treballs d’Hèrcules a Ca Porcar. Només creuar un carrer s’uneixen dos punts estratègics de l’època romana a Llíria. Tot de la mà i explicacions de Manolo Sánchez.
SANTUARI
Nigrino governador de la província romana de Síria, no va arribar finalment a ser emperador de l’Imperi Romà. Però el Santuari Oracular i les Termes de Mura varen ser per un temps el melic del món. Així ho demostra l’Òmfal que va aparèixer en este jaciment arqueòleg. Sembla només una pedra, però amb l’orifici que traspassa esta pedra, les sacerdotesses connectaven amb un fil el món dels vius amb l’Inframón dels déus. Una pedra que demostra que Mura no només va ser un Spa de luxe romà, sinó un centre de peregrinació, com Delfos a Grècia, un lloc on venien a preguntar sobre el futur i el destí.
Així ho va explicar Manolo Sánchez en la ruta turística que dissabte es va celebrar a Llíria i que va recórrer alguns dels punts que formaren este món romà del qual Nigrino va ser l’impulsor. Però com sempre a la Història l’escriuen els vencedors, Nigrino va caure en desgràcia i li varen fer un malefici: el teu nom es borrarà de la Història i ningú sabrà que has existit. Amb la caiguda en desgràcia de Nigrino, també la seua ciutat va caure en l’oblit. I damunt d’este important centre de pelegrinatge i adivinació, va créixer una de les millors zones d’horta de Llíria en els segles posteriors.
Una desgràcia que ha fet que la part inferior de les termes es conserven intactes, convertint a Llíria en les termes millors conservades de la Hispània Romana. A la visita es pot observar tot el sistema d’enginyeria que varen desenvolupar aquells romans per crear un sistema d’aigües calentes i fredes, que feia les delícies de les classes pudents romanes quan venien a gaudir de les termes de Llíria. Això si, com va explicar Manolo, un sistema mantingut per esclaus. I és que com sempre no és el mateix estar a la caldera de les termes que untat d’ungüents a les sales adornades del luxós Spa que estava per damunt.
El sol donava un to vermell a les pedres, ens deixava admirar les pintures de les sales on es compraven els olis i on començava el dia de balneari pels romans. Les 25 persones que estàvem a la visita recorríem les mateixes sales que ho varen fer els nostres avantpassats romans. Després creuaren el carrer cap al Parc de la bombilla. La reconstrucció dels 12 treballs d’Hèrcules ens esperaven a Ca porcar amb els últims ralls de sol del dia.
12 TREBALLS D’HÈRCULES
Cap al 1912 Llíria es va modernitzar amb la nova séquia major, el camí a sant Vicent i moltes obres que varen canviar la fisonomia rural de Llíria. Va ser en aquell moment de canvi i renaixença, quan les elits del municipi començaren a fer-se viles en la part del Pla per on anava la nova séquia major. Va ser el cas de Porcar, un il·lustrat de Llíria que va construir la seua casa, per on varen passar des de Benlliure a José Dura o Domingo Uriel. Quan els obrers estaven fent el pou ceg va aparèixer el mosaic romà dels 12 treballs d’Hèrcules. Porcar va vore la seua importància històrica, i el va conservar fins que ja de major, el Museu de Madrid li va comprar “quasi a la força” el mosaic. Així ens va contar Manolo Sánchez, al jardí de Ca porcar rodejats de llimoners. L’artista Rodolfo Navarro, amb la mateixa tècnica que feien els romans ha reconstruït una rèplica dels 12 treballs d’Hèrcules que varen trobar aquells obrers cap al 1917.
De nou Manolo Sánchez ens va traslladar amb les seues històries a l’època romana. En aquella època, sense televisió ni internet, els avis contaven històries als seus fills i nets al voltant del foc. Una de les històries favorites era la de l’heroi Hèrcules, mig mortal mig divinitat.
A cada quadre es narren les penitències, els treballs, que hagué de pagar l’heroi per ser perdonat per l’assassinat de la dona i dels seus fills en un atac de bogeria induït per la deessa Hera. Hèrcules va haver de posar-se sota les ordres del rei Euristeu de Micenes, el qual li va ordenar dotze tasques aparentment impossibles d’assolir. Esta és la història que ens conta el mosaic de Ca Porca, I que podeu trobar a la pàgina web de Manolo Sánchez molt més explicat.
El sol es va posar i la fresqueta convidava a prendre alguna cosa mentre es comentava els treballs i la vida d’Hèrcules. Tal com havien fet els nostres avantpassats romans després d’una vesprada de salut i plaer a les termes. Tal vegada si haguérem preguntat en el Santuari Oracular ens haguera dit que el futur esta vesprada seria satisfactori pels que estiguérem a la visita. Una visita que confirma que a Llíria en creuar un carrer et pots sentir com un avantpassat romà.
Esta visita turística es repetirà al llarg de l’estiu i que per complir totes les mesures de seguretat de la covid-19 cal reservar a l’app de l’ajuntament.