Per primera vegada en la història de la Setmana Santa de Llíria, i de la Setmana Santa valenciana en general, una dona fa el pregó que obri els actes i celebracions de les confraries.
En aquests dies que hem sabut que la confraria de la Sang de Sagunt nega l’entrada a les dones, Llíria viu un altre esdeveniment històric: el divendres 8 d’abril a les 22:00 h., la Dra. Elvira Asensi Silvestre, professora de la Universitat de València, i confraressa de la Sang de Llíria, va pronunciar el pregó que dóna inici a la Setmana Santa. En realitat, aquest pregó d’Elvira Asensi ja estava programat per a l’abril de 2020 però la interrupció per la pandèmia el va posposar fins a aquest 2022.
Després de cinc-cents anys de tradició masculina en els pregons, Elvira Asensi va donar tot un exemple de compromís i estima per les confraries, per la Setmana Santa i per l’acció invisible de les dones que ha permés mantindre aquestes germandats al llarg dels segles.
Professora de la Universitat de València, experta en l’associacionisme musical valencià, on es una investigadora de prestigi internacional, va parlar del fonamental paper de les dones en aquestes confraries. Elogi de la senzillesa, així va titular Elvira el seu pregó on va recordar com «les dones cosien les vestes però no podien posar-se-les; preparaven les andes i les imatges però no podien portar-les ni ser confrares», i duien a terme un intens treball, sense el qual les confraries no hagueren sobreviscut, però un treball que poques vegades era visibilitzat.
Dins una església de la Sang plena de gom a gom, i després de dos anys sense haver pogut celebrar aquests actes, Elvira parlà també dels seus records d’infantesa i joventut quan vivia les nits de la novena de la Sang en juliol, i els actes de la Setmana Santa, amb la seua àvia Elvira i la seua mare, i va emocionar tots els presents amb la seua sentida narració i la seua defensa del treball silenciat de les dones.
El pregó va donar lloc al tradicional Via Crucis pels barris de la vila vella de Llíria on el Crist de la confraria de la Sang va eixir del nou als carrers del poble portat pel seu clavari, Vicente Gorgues Matamales, i per altres confrares i confraresses.