Dues setmanes de la tornada a les aules més atípica. Davant els dubtes LaVeudeLlíria dedica un especial La veu de l’escola on els directors dels centres educatius ens expliquen com han preparat esta tornada a les aules després de més de sis mesos sense classes presencials.
Inés Tomás Agustí directora del CEIP Sant Vicent és la segona entrevista d’este especial sobre la tornada a classe en temps de coronavirus.
-¿Com ha anat les primeres setmanes de curs?
El balanç d’estes dues primeres setmanes ha sigut molt positiu. La primera férem la incorporació progressiva de cada grup per interioritzar totes les noves rutines, zona de pati, mesures, entrades, horaris, llavar-se les mans. Quan ja ha estat tot practicat, la segona setmana amb tot l’alumnat al centre hem intentat retrobar una normalitat educativa.
Pensem que hem aconseguit garantir la confiança social de les famílies en l’escola. S’han adonat que l’escola és un espai saludable i que està controlat. S’han pres totes les mesures i protocols necessaris per evitar la propagació de la covid-19. Hem intentat conscienciar i activar la relació família-escola més que mai. D’altra banda, a l’escola intentem potenciar les conductes de l’alumnat per fer un espai segur i premiar a l’alumnat que porta la mascareta, i compleix les mesures d’higiene perquè mostra que és una persona solidària, i que es preocupa per la comunitat, i farem el reconeixement mensual i trimestral d’estos alumnes.
El curs serà diferent. Els mestres estarem molt atents a totes les mesures i protocols. Necessitarem molta col·laboració també de les famílies, i d’altres institucions, com el servei de salut, l’ajuntament, per complir tots els protocols que cal desenvolupar. Un curs diferent, un poc més complicat, però amb tota la cura que cal, i entre tots, el tirarem endavant segur.
–Pots explicar a les famílies com penseu aplicar al vostre centre les mesures que marca el protocol de la Conselleria?
L’ús de mascareta serà obligatori per a tot l’alumnat major de 6 anys.. A més hi ha grups de convivència estable, i han de mantindre un metre i mig amb altres grups de convivència a les zones comuns, com és el pati o menjador. Per això s’estableixen zones al pati o entrades escalonades i tant ells com les seues familiars no hagen de creuar-se amb altres. Tot açò implica una nova organització del centre i fins i tot un nou horari flexible per evitar aglomeracions i contacte interpersonal.
Una vegada l’alumnat està en el centre i el professorat estarà dins esperant, cada alumne accedeix al seu edifici, i en la porta hi haurà una estoreta i gel per desinfectar-se els peus i mans, amb supervisió de les tutores.
També cada professora prendrà la temperatura dins del centre. Les famílies també hauran de fer açò a casa. Les famílies no podran entrar al centre.
A més de les mesures d’higiene personal, també és fonamental la higiene del centre. Hi haurà diferents horaris de pati, desinfecció de menjadors i banys després de cada utilització d’un grup bambolla. Açò ha implicat una organització i coordinació més exhaustiva amb els equips de neteja per assegurar una desinfecció completa de pati, engreixadors, o espais comuns entre un grup i un altre, corredors, escales, passamans.
També hi ha mesures de neteja i desinfecció d’aules, així com la ventilació al llarg de tota la jornada tant de la classe com del centre. Hi ha papereres especials, amb tapa i pedal per mascaretes que es trenquen o mocadors que s’arreplegaran cada dia vàries vegades. I la paperera normal per fer punta a les llapìceres i colors. El professorat estarà pendent i han establert 5 vegades per desinfectar-se les mans.
Per altra banda s’estableixen mesures especials en transport i espais comuns. Un lloc específic per a cada alumne, que entren de l’autobús per una porta i ixen per altra. També al menjador.
Els equips directius i mestres hem treballat en agost, per organitzar-ho tot. El dia 1 ho explicàrem els pares. El professorat ha fet reunions i formació, tutories per donar a conèixer totes estes instruccions pel dia 7 de setembre estiga tot més clar.
Tots els matins es desinfectarà per part d’un camió de l’ajuntament el pati de l’alumnat i els accessos.
-I si hi ha un contagi?
Segons conselleria, faríem la gestió de “sospita de contagi”. Tenim un “espai covid” ventilada amb una finestra a prop d’un lavabo, on poder aïllar de forma preventiva a un alumne o docent que puga presentar simptomatologia: calentura, sensació de falta d’aire, tos, maldecap, de gola. En el cas que es donara esta sospita caldria anar a l’espai covid amb mascareta. La persona adulta avisa a la persona coordinadora per contactar a la família, que hauria de vindre a arreplegar el menor per anar al centre d’atenció primària amb un transport particular per controlar contagi.
En principi no hauríem de tancar tot el centre, per açò es fa, la separació de grup bambolla, poder controlar la transmissió del contagi, i la traçabilitat.
–Relació pares-escola: Què han de fer els pares abans d’anar els xiquets al cole? Podran entrar pels xiquets? Comunicació dels mestres amb ells?
Que entenguen que si no poden accedir al centre, no és per aïllar-los, i més nosaltres que som una Comunitat d’Aprenentatge. Enguany és per una qüestió de prevenció, cal evitar les aglomeracions i contactes. Preguem un poc de paciència i que ho entenguen. És per la seguretat dels seus fills i de tots. Perquè siguen efectives les mesures no podran accedir mentre que dure la pandèmia.
La comunicació amb el professorat i equip directiu es farà per telèfon, correu electrònic i de forma telemàtica. En eixe sentit tenim Telegram, la web del centre, una plataforma per fer reunions de coordinació i informació amb les famílies.
Per una banda el grup de tutoria, i altra un grup amb una mare delegada connectada amb l’equip directiu. Intentarem mantindre més comunicació que mai amb les famílies.
–L’inici de curs, a més de covid, hi ha altres qüestions educatives?, quines novetats destacaria?
La covid ha eclipsat moltes coses, però hi ha nous continguts educatius com la neteja de mans, ús adequat de la mascareta, simptomatologia de la covid-19, prevenció, etc… que van implicar que es desenvolupen noves rutines diàries.
–Fem balanç: del curs 2019/20. Es considera un curs perdut al no haver-hi hagut educació presencial?
No s’ha pogut fer presencial, s’ha fet on line i per a res perdut. Ens ha servit per a tindre ara la informació per si hagueren de fer de nou on –line.
–Què els diria a les famílies que temen la tornada al col·le presencial?
Els diria que anim, molta precaució, molta col·laboració i confiança amb el centre. Estem fent tot el que ens ha dit la Conselleria d’Educació en coordinació amb la Conselleria de Sanitat. Ells són els experts, i ho han fet amb cura per crear espais segurs. Confiança i coordinació, entre tots podem previndre. El risc 0 no existeix, però aplicant les mesures podem anar convivint amb la pandèmia. Els centres han d’obrir, les famílies han de treballar i l’alumnat necessita socialitzar-se amb altres companys, no poden estar sempre aïllats i confinats. Aleshores necessiten espais comuns, aprendre continguts per conviure amb la malaltia, com evitar la transmissió. Anim, confiança i coordinació.
– I als xiquets després de tant de temps?
Als xiquets que estem esperant-los amb els braços oberts que vinguen, i que intentarem gaudir esta tornada d’alguna manera i del temps que tenim d’estar junts. Malgrat no poder abraçar-mos ni donar mos besos trobarem noves formes de relacionar-mos, de dependre amb il·lusió.
-Algun aspecte que voldria destacar?
Vull destacar les ganes de tot el claustre, la il·lusió amb la qual estem afrontant esta nova situació. Sabem que hem de tindre molta cura. I per part de les famílies que col·laboren que confien que estem fent les coses dins les nostres mans, el millor possible.
Hola:
Contactamos desde el despacho especializado en optimización fiscal y contabilidad.
El cambio de normativas y el desconocimiento en el área fiscal son los dos principales riesgos que enfrentan las empresas españolas actualmente. En los últimos 15 años, hemos colaborado con empresas como la tuya ofreciendo un asesoramiento experto contable y fiscal a medida.
Por ello, nos gustaría proponerte un estudio de tu situación con uno de nuestros especialistas. Durante esta semana, no tendría ningún coste para ti el análisis.
¿Podrías facilitarme un número de teléfono?