En Juny de 1943, en plena postguerra a Espanya, 85 treballadores de la fàbrica de Rios de Llíria varen protagonitzar la que s’ha considerat la primera vaga de dones documentada de la Història del franquisme a la Província de València. En una època en què ningú s’atrevia a protestar després de la Guerra Civil i en plena represalia, on les vagues estaven prohibides per llei, les dones que treballaven a la fàbrica Rios varen ser les primeres a lluitar per defendre els seus drets com treballadores: Dolores Veses Castellà, Remedios Vinaixa Fabra, Carmen Bayarri Peñarrocha i Dolores Villar Fombuena varen ser les promotores d’quella primera vaga de dones documentada.
Quais 80 anys després d’aquella data, ara l’Ajuntament reconeixera la seua valentia i sororitat este 8 de març, dia de la Dona i els entrega de manera postuma el Premi Grattia Maximilia. A més, a causa de les circumstàncies sanitàries, l’Ajuntament de Llíria ha variat mínimament el format per a realitzar un homenatge a la labor del col·lectiu femení que va formar part del sector industrial durant el segle XX i que també ha sigut protagonista de l’Agenda per la Igualtat de Gènere que edita l’Ajuntament.
El Premi Grattia Maximilia: sis anys de reconeixement a les dones rellevants de Llíria
En la primera edició Premi «Grattia *Maximilla» es va reconéixer la trajectòria professional en el món de la música de Mª Lluisa Llopis, que va aconseguir una plaça en l’Orquestra de València amb només 20 anys i va ser una de les primeres dones que va formar part de la Banda Primitiva de Llíria. Com a docent, va contribuir en la formació de molts músics de la localitat que van acabar convertint-se en professionals.
En 2017 es va premiar la labor de les dones en l’àmbit de la salut a través d‘Isabel Asensi, que durant prop de 40 anys va exercir com a metgessa de capçalera en el Centre de Salut de Llíria. Isabel també va mostrar sempre el seu compromís amb el municipi, prova d’això és la seua trajectòria com a regidora de l’Ajuntament entre 1987 i 1991.
El món de l’esport va ser el protagonista en la tercera edició, a través de Mónica Merenciano, un autèntic exemple de superació. A la discriminació de gènere s’afig la seua diversitat funcional. Mónica compta amb una brillant trajectòria amb 3 bronzes en els jocs paralímpics d’Atenes, Pequín i Londres, així com diferents medalles en campionats mundials i europeus.
La quarta edició va reconéixer les aportacions de la dona al sector agrícola. La guardonada va ser Concepción Martín, una dona amb una ferma vocació pel món de l’agricultura. Concepción va arribar a exercir múltiples funcions en el camp: tasques de producció, maneig de vehicles agrícoles o la renovació del sistema de venda dels productes.
Finalment, el guardó de 2020 es va entregar a Rosalía Rosique, una autèntica pionera dins del comerç local. *Rosalía va nàixer a Barcelona, però en 1965 es va traslladar a Llíria, on va inaugurar una merceria que posteriorment va ampliar a un local de venda de roba per a bebés.
Felicitats a totes les dones, davant este 8 de març de 2021.