ALFONS CERVERA I LA SEUA ÚLTIMA NOVEL·LA “EL BOXEADOR”: ENTRE LA MEMÒRIA DEMOCRÀTICA I L’EXILI
Francesc Rozalén Igual
Sempre és un plaer gaudir de la lectura dels llibres de l’escriptor Alfons Cervera i dels seus nombrosos articles periodístics, com també és un plaer escoltar-lo en les seues xarrades com a bon comunicador. Per això demà divendres 24 de maig tindrem una nova ocasió de gaudir de la seua literatura, del seu compromís cívic i de la seua saviesa en l’acte de presentació de la seua última novel·la, El boxeador, que tindrà lloc a la Biblioteca l’Almodí de Llíria a les 18.30 h.
Alfons és un escriptor nascut a Gestalgar però molt vinculat a Llíria ja que ací visqué tota la seua adolescència i primera joventut. Manté viu encara molts vincles d’amistat entre els companys de l’antiga Acadèmia Edeta, la colla d’amics de la joventut, els companys del club de futbol local i sobretot la seua estima per Llíria i la societat edetana. Recordem la seua vinculació al primer Club de Lectura Edeta, que ja fa molts anys que es va fundar, la seua predisposició a participar en qualsevol acte cultural que s’organitze a la ciutat. I sobretot la seua estima per l’escriptor Pascual Enguídanos (George H. White), del qual recentment hem celebrat el seu centenari. Pascual va ser un dels escriptors de literatura popular que tant influí en les lectures juvenils d’Alfons, a més de ser veí del forn que a Llíria regentaven els seus pares.
La llarga trajectòria d’Alfons com a escriptor la podem seguir a través dels més de 30 llibres que té publicats, així com també a través de la seua extensa producció periodística col·laborant en mitjans de comunicació, tant en la ràdio com sobretot en la premsa escrita: Levante-EMV, InfoLibre, eldiario.es, Cartelera Túria… En 2009 va quedar finalista del Premi Nacional de Narrativa amb la novel·la Esas vidas. Alguns llibres d’Alfons han sigut traduïts al francés, a l’alemany i a l’italià i la seua obra literària també és estudiada als EE.UU i al Regne Unit. Però sobretot és motl valorada a França, país que visita freqüentment i on els seus llibres han format part de l’ensenyament tant als instituts com a la universitat.
Alfons està considerat un pioner de la recuperació de la memòria democràtica vinculada al món de la ficció. Per això en 1995 ja inicià amb El color del crepúsculo la publicació d’un cicle de llibres dedicats a la Memòria, cicle que continuà els anys posteriors amb les novel·les: Maquis que tingué una gran repercussió; La noche inmóbil; La sombra del cielo y Aquel invierno. Aquest cicle de la Memòria el tanca ara amb la recent publicació de la seua última novel·la, El boxeador, que presentarà demà divendres a la Biblioteca Municipal de Llíria.
Diu Alfons que El boxeador és una novel·la de novel·les, com una conclusió de les 5 novel·les anteriors del cicle de la Memòria, llibre que ha rebut bones crítiques publicades als principals mitjans de comunicació i en revistes literàries. De fet, la bona acceptació que ha tingut el llibre ha donant com a resultat que la primera edició ja està pràcticament esgotada des de que es va publicar fa aproximadament dos mesos.
Com reconeix Alfons, El boxeador és la novel·la més política de les que ha publicat. El seu territori, l’escenari imaginari de la ficció és Los Yesares (com en les anteriors novel·les del cicle de la Memòria) inspirat en el seu poble natal, Gestalgar, encara que Los Yesares podria representar molt bé a tots els pobles d’Espanya. El llibre té en les primeres pàgines una dedicatòria: “Al 14 de abril de 1931”, un bon exemple de la claredat i contundència en què es posiciona Alfons.
El boxeador és un llibre profundament memorialista on també està omnipresent el tema de l’exili i la dificultat de la tornada. Narra una època que comença només acabada la guerra, una època que un dels personatges la defineix quan diu: “Lo peor no fue la guerra, sino la victoria”.
Temps de la interminable postguerra, de fam, de por, de repressió, d’afusellaments, de foses comunes, de violències… on sempre estava present el terror que simbolitzava la presència al poble de “los civiles” i el seu quarter de la Guàrdia Civil. Però davant dels silencis d’aquesta llarga i sanguinària dictadura franquista, una de les protagonistes joves de la novel·la proposa: “la única manera de cerrar las heridas del pasado es contarlas”.
En definitiva El boxeador és un llibre escrit amb l’estil tan característic d’Alfons, amb la bellesa del llenguatge poètic que utilitza i la claredat de la seua escriptura. Un llibre a més fàcil de llegir per les narracions curtes en què està estructurat. Un llibre també ple de vivències de la cultura popular d’un poble de l’interior muntanyenc valencià.
Ja sabem també que Alfons és un bon comunicador, clar i contundent en les seues conviccions, per eixe motiu demà divendres, en l’acte de presentació del nou llibre, gaudirem de la seua conversa i de la seua producció literària.