Aqualia ja ha finalitzat les obres de reparació i posada en funcionament d’aquesta planta que garanteix el tractament de les aigües residuals procedents de les indústries existents en l’actualitat i de les quals puguen instal·lar-se pròximament en els polígons UE-51 “Lab Ràdio” i SI-1/UE-B “Pla de Carrases” a Llíria.
Segons explica la regidora del Cicle de l’Aigua de l’ajuntament de Llíria, Elena Jiménez, la depuradora es va acabar de construir l’any 2010, però la inactivitat, la falta de manteniment i la perpetració de diversos actes vandàlics en aquesta, havien causat danys considerables en les instal·lacions i equips de la planta que impedien la seua posada en funcionament.
En 2018 l’Ajuntament va adjudicar a Aqualia, l’empresa que gestiona el Servei Municipal d’Aigües de Llíria, les obres de reparació per un import superior als 200.000 €. Ara, una vegada fets els treballs necessaris i les actuacions de Seguretat i Salut imprescindibles per a obrir el centre de treball, la planta ja es troba en funcionament, tractant el cabal rebut del polígon Pla de Carrases. En breu s’iniciarà també la recepció i tractament dels abocaments procedents del Polígon “Lab Radi”.
Jiménez apunta que, “aquestes obres eren necessàries perquè els solars dels Polígons Industrials UE-51 i SI-1UE-B tinguen garantit el tractament de les aigües residuals procedents de les indústries ja existents i a les quals s’instal·laran pròximament”.
La depuradora industrial té una capacitat de tractament màxima de 1.560 m³ /dia, suficient per als cabals d’aigua a tractar en aquesta fase d’uns 100.000 m³ any, provinents 85.000 m³ del Polígon Industrial de Laboratoris Radi i 15.000 m³ del Polígon Industrial de Carrases.
Encara que la capacitat actual és més que suficient per al tractament dels abocaments actuals, la EDAR té la possibilitat de duplicar el seu cabal de tractament (fins a 3120 m³ /d) si fora necessari per un increment d’abocaments en el futur. Si es van instal·lant noves indústries que aporten majors cabals d’abocament i, per tant, es requerisca majors necessitats de tractament d’aigües en la EDAR, s’executarà una segona fase per a duplicar la capacitat de tractament fins als 780.000 m³ any.