La Guàrdia Civil i l’Agència Tributària, en el marc d’una operació conjunta dirigida i coordinada per la Fiscalia Europea, han desarticulat una trama de frau intracomunitari d’IVA radicada a València que operava en el sector dels automòbils. Com a resultat de les actuacions, han sigut detingudes 23 persones, s’han bloquejat 75 vehicles i 44 comptes bancaris, i s’han intervingut 17 propietats, entre altres efectes que permeten cobrir bona part dels més de 14 milions d’euros en què s’estimen fins hui les quantitats defraudades per l’organització.
L’inici de l’operació, denominada ‘Cavallino’, se situa l’any passat 2021 quan, l’Oficina Nacional d’Investigació de Frau (ONIF) i la Dependència Regional d’Inspecció de l’Agència Tributària a València, conjuntament amb la Guàrdia Civil, detecta una organització situada a València que emprava una complexa xarxa de societats instrumentals (societats ‘truites’) que, administrades per testaferros, introduïen els vehicles a Espanya.
Prèviament, l’organització donava d’alta aquestes societats instrumentals en el Registre d’Operadors Intracomunitaris i, a través d’elles, adquirien virtualment els vehicles al seu únic proveïdor comunitari, situat a Alemanya.
No obstant això, aqueixes transaccions eren un mer artifici, atés que realment els vehicles eren adquirits directament a Alemanya per una sèrie de societats revenedores que, en fer-ho d’aquesta manera, estaven defraudant una porció important d’IVA que hagueren estat obligades a liquidar.
Detencions i registres
La complexa investigació va finalitzar entre els mesos de novembre i desembre del present any, quan es va dur a terme la detenció a Espanya d’un total de 23 persones de nacionalitats espanyola i romanesa en diverses localitats.
La detenció de les 23 persones, entre les quals hi ha 18 homes i 5 dones de nacionalitat espanyola i romanesa, ha tingut lloc en diverses localitats de la província de València: València capital, Torrent, Bétera, Llíria, Pobla de Vallbona, Marines i Olocau. Als detinguts se’ls atribueixen delictes contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.
Durant la fase d’explotació de l’operació, la Guàrdia Civil de València i l’Agència Tributària van procedir a l’entrada i registre en dos domicilis, tres concessionaris oberts al públic i tres naus que l’organització utilitzava per a la guarda i custòdia dels vehicles.
A més de les detencions, l’actuació ha tingut com a resultat el bloqueig d’un total de 75 vehicles de mitjana i alta gamma valorats en més de set milions d’euros –d’ells 18 d’alta gamma, valorats en dos milions d’euros–. També s’han bloquejat els comptes de 14 persones i 30 empreses amb 1.350.000 euros i s’han intervingut 17 propietats amb un valor estimat de 3.000.000 euros, set rellotges valorats en més de 100.000 euros, sis ordinadors, sis telèfons mòbils i abundant documentació, tant en format físic com digital.
Durant la investigació s’ha comptat amb el suport i cooperació d’Europol, que ha exercit com a òrgan interlocutor per a l’intercanvi d’informació amb altres països de la Unió Europea, especialment amb Alemanya.
Es tracta de la primera operació de trames d’IVA dirigida i coordinada per la Fiscalia Europea a Espanya. Les diligències han sigut entregades en la Fiscalia Europea a Espanya i no es descarten noves detencions, una vegada finalitzada la revisió i anàlisi de la copiosa documentació intervinguda.