La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació destina prop de 270.000 euros en ajudes per a millorar l’equipament de les biblioteques públiques municipals així com per a impulsar la qualitat del servici i les activitats que s’hi desenrotllen i així contribuir al foment de la lectura.
En concret, el DOGV ha publicat este dimarts la resolució per la qual es concedixen 185.717 euros en subvencions per a l’adquisició d’equipament per a biblioteques i agències de lectura municipals de 73 municipis.
En concret, l’Ajuntament de Llíria ha rebut una ajuda de 2.728,06 euros per a millorar l’equipament i els servicis de la Xarxa de Biblioteques de Llíria.
Estes ajudes se sumen a la subvenció directa de 80.000 euros al Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana per a donar suport als servicis que presten les biblioteques de la Comunitat Valenciana publicada recentment.
L’objectiu de les ajudes destinades a equipament és contribuir al fet que les entitats locals milloren les instal·lacions integrades en la Xarxa de Biblioteques Públiques de la Comunitat Valenciana, dotant-les de l’equipament adequat com mobiliari i material informàtic.
En concret, les subvencions estan destinades a finançar fins al 50 % del cost de mobiliari específic per a biblioteques (com taules, cadires, butaques, calaixeres, estanteries, carros de transport de llibres o elements de magatzematge de materials especials) o d’elements de senyalització.
També tenen com a fi contribuir a l’adquisició d’ordinadors així com qualsevol altre element material necessari per al seu funcionament o ús, tauletes, lectors de llibres electrònics a més del programari necessari per al seu funcionament.
Formació de bibliotecaris i documentalistes
D’altra banda, la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació destina enguany una ajuda directa de 80.000 euros al Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana per a donar suport als servicis que presten les biblioteques de la Comunitat Valenciana.
En concret, les ajudes contribuïxen a la millora professional dels bibliotecaris i documentalistes que presten el seu servici a les biblioteques municipals, així com a l’impuls de les activitats que s’hi realitzen.
Estes ajudes responen a l’objectiu de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació que té entre les seues competències garantir una adequada preservació i difusió dels béns que integren el patrimoni bibliogràfic i documental valencià, del qual són depositàries les biblioteques de la Comunitat Valenciana.
Per la seua part, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana és l’entitat pública de representació d’esta professió, encarregada de promoure i desenrotllar la formació professional i fomentar el perfeccionament tècnic, científic i cultural del col·lectiu col·legiat, organitzar activitats i servicis comuns de caràcter professional, cultural, assistencial, de previsió i anàlegs que siguen d’interés per a les persones col·legiades, entre altres funcions.
En este sentit, l’ajuda de la Conselleria té un caràcter singular derivat del caràcter excepcional i únic de l’entitat sol·licitant, i atés el projecte presentat pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana i la finalitat de la Generalitat de dur a terme activitats de suport a les biblioteques municipals per a fomentar la millora professional dels bibliotecaris i documentalistes.
En concret, l’ajuda concedida per la Generalitat està destinada a finançar els gastos derivats de la realització d’activitats formatives dirigides a l’àmbit d’interés dels bibliotecaris i documentalistes municipals amb l’objectiu de fomentar la millora professional i impulsar les seues activitats a les biblioteques municipals.
Per a fer-ho es posa al seu abast recursos d’informació que puguen ser interessants per al seu treball i que s’articulen a través de cursos, tallers, jornades i trobades. Entre estes activitats s’inclou la VII Jornada Valenciana de Documentació 2024, les jornades de difusió intercomarcals ‘Punt de trobada’ o l’activitat ‘Col·legi en ruta’.
Així mateix, esta ajuda es destina també a sufragar els gastos derivats de la col·laboració i participació del Col·legi en diferents comissions de caràcter tècnic.
Entre estes es troba la Comissió Tècnica de Selecció per a fomentar el coneixement compartit en el sector del llibre i la lectura; la Comissió Tècnica de Fons Local, que té com a fi investigar i promoure els fons singulars d’identitat històrica i social dels municipis o la Comissió Tècnica de Biblioteca com a Agent Social, els objectius del qual són incentivar i fomentar la realització de projectes que ajuden a corregir els desequilibris socials.
També cal assenyalar la participació en la Comissió Tècnica Llei de Biblioteca, que té entre els seus objectius l’anàlisi de les necessitats legislatives de les biblioteques per al seu desenrotllament com a ferramentes democràtiques; o la Comissió Tècnica de Servicis Bibliotecaris en Territoris Despoblats, per a impulsar noves formes de gestió bibliotecària professionalitzada en municipis de menys de 2.000 habitants, especialment en poblacions de menys de 200 habitants i amb tendència al despoblament.