Fa uns dies queels xiquets i xiquetes han tornat a les aules. Davant els dubtes LaVeudeLlíria dedica un especial La veu de l’escola on els directors dels centres educatius ens expliquen com ha estat la tornada a les aules després de més de sis mesos sense classes presencials.
El col·legi Sant Miquel i el seu director Àngel Yuste és el primer d’este especial sobre la tornada a classe en temps de coronavirus.
–¿Com ha estat l’inici de curs? És segur?
Encara que parlem de l’inici de curs més atípic de la nostra història, podem trobar-mos molt satisfets amb la resposta de tota la comunitat educativa. Tots han seguit i s’han informat de les mesures organitzatives, horaris, pautes higièniques, menjador… en definitiva de moment l’alumnat està acudint amb la màxima normalitat possible i desenvolupant el currículum escola que els pertoca. Així que de moment estem satisfets.
Aquest inici de curs s´enfronta, òbviament, amb les incerteses que a tota la societat afecta. Així i tot el centre té establit un Pla de Contingències i Continuïtat que contempla tots els àmbits del centre i les seues condicions higièniques-sanitàries. La intenció ha estat oferir un lloc completament segur, net i desinfectat per tothom.
-Pots explicar a les famílies com esteu aplicarnt al vostre centre les mesures que marca el protocol de la Conselleria?
El centre porta des d´el primer dia informant del Pla totes les famílies per diversos medis: facebook de l’AMPA, web del mateix col.legi, webfamilia… A més a més durant tota la primera setmana de setembre se´ls ha fet arribar una infografia molt clara resumint els llocs i horaris escalonats d´accés de l´alumnat a l´escola. Per evitar aglomeracions el col.legi ha establit tres entrades per repartir entrades i eixides als set-cents alumnes: entrada 1 per educació Infantil i primer-segon de Primària; entrada 2 per als alumnes d’autobús i entrada 3 per als alumnes de 3r-4t-5é i 6é. Així i tot divendres proper es va a fer un simulacre d´entrades i eixides amb una representació de famílies i alumnes.
Com es conegut, els alumnes d´Infantil fins a 3r de Primària s´organitzen amb Grups Estables de Convivència on les interaccions amb altres companys i professionals es troben fortament restringides. Fins i tot els patis es troben sectoritzats amb tanques. Hem reutilitzat un espai d´Infantil com ”aula a l´aire lliure”. I les mateixes aules es faran servir com Menjador. Això ha implicat disposar de més personal, bàsicament per la neteja i desinfecció.
A Primària l´organització bé marcada per la distància a respectar de 1´5m. Aixó ha dut a tindre que aprofitar com espais de classe l´Aula d´Informàtica i la de Música. Degut a la important ratio s´han tingut que desdoblar dos grups de Primària. El Menjador en aquesta etapa també té un altre espai habilitat al gimnàs. A més, el centre ha fet l´esforç de mantenir el servei d´Atenció Matinera per garantir la màxima conciliació familiar possible.
El transport escolar implica entre altres l´ús de mascaretes i l´emprar sempre el mateix seient. Es troba establida també la neteja i desinfecció.
Tot el centre es troba marcat amb senyalètica de direccions, distàncies mínimes… I s´ha triplicat el sistema de neteja i desinfecció de tots els espais; on pel matí, a les 8:00h, comença amb una pulverització general de tot el centre per part de l´Ajuntament i la neteja continua de les persones encarregades d´aquest servici.
I si hi ha un contagi?
En cas de detectar un contagi s´encetaria el protocol d´aïllament de la persona en l´anomenat “cuarto COVID”, lloc que ja disposa de les eines necessàries per atendre el malalt (mascareta…), cridar famílies, avisar Centre de Salut…
-Relació pares-escola: Què han de fer els pares abans d’anar els xiquets al cole? Podran entrar pels xiquets? Comunicació dels mestres amb ells?
La Direcció es troba informant les famílies de la nova situació escolar on el contacte tutorial no podrà ser presencial, existeix la Declaració Responsable de les Famílies, document que han de signar on certifiquen que, entre altres, la temperatura corporal al matí s´ha pres en casa i és la correcta. En la Infografia rebuda també se´ls reitera que l´única possibilitat d´accés al col.legi és sota cita prèvia i per assumptes urgents. Tota la comunicació serà mitjançant medis electrònics o telemàtics.
–L’inici de curs, a més de covid, hi ha altres qüestions educatives?, quines novetats destacaria?
Queda clar que la vida acadèmica continua. Per això podem publicitar que hem sigut seleccionats col.legi Erasmus+, i si es manté el col.legi obert diversos mesters del centre podran fer intercanvis amb altres centres europeus de Polònia, Croàcia, Itàlia…
–Fem balanç: del curs 2019/20. Es considera un curs perdut al no haver-hi hagut educació presencial?
Jo no pense que s´haja perdut del tot. Curricularment els mestres saben que hi ha uns continguts mínims per assignatura qus són els que han estat potenciats. També és important la implicació familiar i el fer un bon ús de la docència on-line.
–Què els diria a les famílies que tenen por de les classes presencials?
Pense que deuen retronar la confiança al cole; on anem a oferir un entorn més que controlat, perquè entre altres sóm uns professionals de la docència i sabem quina és la nostra tasca. A més tenim preparat el curs quasi com si fora qualsevol altre curs.
– I als xiquets després de tant de temps?
Esperem alumnes canviats en molts aspectes. Sis mesos sense assistir-hi, ha estat molt de temps, però de ben segur que ha sigut una època que hauran profunditzat valors diferents com la responsabilitat, la solidaritat, el sacrifici. Han respost molt bé.
-Algun aspecte que no hem preguntat i voldria destacar?
Per acabar dir que hi ha hagut una important coordinació i implicació des de diversos àmbits: Claustre, Administració estatal, Conselleria, Ajuntament, empreses de serveis… On òbviament pot passar qualsevol cosa, però la prevenció higiènic-sanitària que estem aportant no ha sigut mai vista.