L’associació PODEM, presta un servei de Formació, Inserció i Acompanyament Sociolaboral perquè persones amb diversitat funcional puguen accedir al mercat laboral. Un programa pel qual ja han passat més de 65 persones des que es va posar en marxa en 2018, algunes de les quals ha acabat el seu itinerari treballant en una empresa ordinària. Parlem amb David León, director de l’Associació per conéixer millor aquest servei finançat per la Conselleria d’Igualtat i polítiques inclusives i el fons social europeu des de l’any 2020.
“Este projecte surt per a cobrir la necessitat de les persones amb diversitat funcional de poder incorporar-se al mercat laboral ordinari igual que la resta dels seus conciutadans, ja que aquesta és la principal via per a poder dur una vida independent i la millor via per a la inclusió social. L’objectiu d’aquest servei és la inserció sociolaboral de persones amb diversitat funcional, en especial persones amb discapacitat intel·lectual, prioritàriament en empreses del mercat ordinari, potenciant la seua inclusió activa” ens conta David León que a més és psicòleg de l’Associació.
L’Associació es troba al Mas del Mussol on les persones amb discapacitat troben el suport d’un equip interdisciplinari. “El preparador laboral va configurant el full de ruta cap a l’ocupació, desenvolupant estratègies orientades a potenciar les seues capacitats, disminuir els seus obstacles personals i de l’entorn, afavorir la seua autonomia, i dotar-los amb recursos necessaris per a aconseguir la seua integració social” explica el director.
Un programa que ja porta una llarga trajectòria i del qual des de l’Associació PODEM fan un balanç molt positiu: “El servei de formació inserció i acompanyament laboral l’estem duent a terme des de l’any 2018 i ha estat finançat per la Conselleria d’Igualtat i polítiques inclusives i el fons social europeu des de l’any 2020.
L’ any 2021 ha sigut molt satisfactori, i els resultats demostren que el projecte s’està consolidant i amb perspectives de creixement. Hem ates a més de 36 persones les quals han rebut els serveis d’informació, diagnòstic, orientació i formació. Hem realitzat diversos cursos entre els quals destaquen els d’agricultura ecològica, informàtica, compostatge, igualtat entre homes i dones. El que resulta més satisfactori, hem pogut donar suport a persones que han trobat un treball en l’empresa ordinària. Tot açò ens anima a seguir esforçant-nos perquè les persones amb discapacitat puguen exercir el seu dret al treball i desenvolupar el seu projecte de vida personal desitjat.”.
A més, els llocs de treball s’intenta que siguen en els nous nínxols del treball com ara l’economia verda i circular. “En aquest sentit estem capacitant als alumnes en diversitat funcional en agricultura ecològica, replega de bioresidus domèstics i compostatge. També hem establert acords de col·laboració amb empreses d’agricultura ecològica com Santa Barbara Orgánic Farm, on els alumnes han pogut fer pràctiques no laborals dels cursos d’agricultura ecològica, i on a més han sigut empleats cinc persones amb diversitat funcional com a colofó de l’itinerari” ens explica David León de les persones que han passat per este servei i han trobat feina.
Per acabar David León insta a les persones amb discapacitat igual o superior al 33%, majors d’edat, que tinguen la ferma voluntat de millorar les seues competències, per incorporar-se al mercat laboral que acudisquen a la seu de l’associació PODEM en el Mas del Mussol o criden al telèfon: 634566625.