100 dies de Pandèmia a Llíria. De l’estat d’alarma a la nova Normalitat

El 14 de març va començar a Espanya i per descomptat a Llíria, un període d’excepció que acaba aquest diumenge 21.

Tancament de tendes, bars, i «coles» començava el confinament de les persones a casa. Decrets i compareixences de polítics i sanitaris des de Madrid o del Consell, aplaudiments des dels balcons, notícies de contagis i morts, els sanitaris del departament de l’ambulatori i de l’Hospital de Llíria-arnau quasi al límit. Després vingué la desecalada, i des de fa unes setmanes persones i xiquets amb mascaretes i guants i tots a dos metres de distància de seguretat hem tornat a poc a poc a reprendre els negocis i la vida que ens portarà «la nova normalitat».

Aquest és el resum cronològic de Llíria durant l’estat de l’alarma fins a la nova normalitat.

-15 de març. Llíria es quedava buida, una ciutat fantasma. Només podies eixir de casa a comprar o a treballar si eres treballador essencial. Es tancaren els col·legis. I estes foren les imatges de Llíria:

La policia avisava: Ningú podia estar al carrer:

-18 de març. Els sanitaris i personal de l’Ambulatori de Llíria ens demanaven que ens quedarem a casa. Ells eren la primera línia de lluita contra la Covi-19 i ells abans que ningú varen ser conscients del que estava per entrar amb la força d’una pandèmia.

-19 de març. Dia de Sant Josep. Les falles estaven suspeses però el dia de sant Josep Llíria va lluitar contra este virus amb la millor arma que té: la música. A les 12 hores del migdia, els músics varen interpretar des de balcons «Paquito el Chocolatero», «Amparito Roca» o «l’Himne de València»

 

 

-21 de març. L’alcalde Manolo Civera confirmava el primer cas de Coronavirus a Llíria.  «Hui dia 21 de març, tenim a Llíria el primer cas declarat pel COv-19» va anunciar Civera.

 

-Solidaritat. Des de la primera setmana de Pandèmia, les mostres de solidaritat com l’acadèmia de Camp de túria o l’EPA confeccionaren mascaretes. També la comunitat xinesa  o el xicotet comerç de Llíria donaren material sanitari a l’Hospital o paelles pels sanitaris. El CEIP Sant Miquel cedeix la seua impressora 3D per fer mascares sanitàries. També Particulars que utilitzaren els seus coneixements per fer impressores 3D i crear EPIS.

-26 de març: el món de la cultura, amb actuacions des de casa, com la iniciativa dels nostres musics d’eixir als balcons a tocar l’ODA a l’alegria de Beethoven per traslladar al món un poc d’esperança. Una iniciativa per la qual ens va felicitar l’UNESCO.

També cantautors com Marcel·lí Garcia i les seues iniciatives de fer la cançó del confinament a Llíria i el vídeo amb els xiquets des de casa: Passarà.

 

-Abril. Al llarg del confinament hem vist tractors de llauradors i de la Cooperativa en coordinació amb les brigades municipals o l’UME desinfectant el nucli urbà i les urbanitzacions. El 23 d’abril ja s’gavien utilitzat des de l’inici de l’emergència sanitària, més de 100.000 litres de solució desinfectant amb un total de 2.000 litres de lleixiu, per a polvoritzar tots estos espais».

2 d’abril. La policia local marca un rècord d’actuacions: 20 denúncies i més de 100 identificats en només un dia. També hem vist a la policia, felicitant als xiquets confinats, repartint mascaretes, o controlant que les persones compliren el confinament.

-4 d’abril: Comencen a millorar les notícies sanitàries des de les xarxes de l’Hospital de Llíria: «Buenas noticias. 73 altas en el Departamento Valencia Arnau Lliria, pronto serán muchas más. Ánimos. Quédate en casa»

 

FESTES del 12 al 20 d’abril: Ni Pasqua, ni dia de Sant Vicent. Hem vist com el Parc es quedava buit, i tots a casa. Només el vídeo de la Policia ens va fer gaudir de la bellesa del nostre parc més emblemàtic, encara que la sensació era de tristor per no poder gaudir-lo.

 

-26 d’abril. Després de 43 dies de confinament, els xiquets per fi poden eixir al carrer.

-4 de maig reobri el parc de sant Vicent per a corredors i persones passejant, però amb limitacions i franges horàries.

-8 de Maig. Llíria no passa a la Fase 1 de la Desescalada. El Departament Arnau-Llíria ha quedat fora de la Fase 1 de la desecalada. A la Comarca Camp de Túria i tots els municipis dels Serrans, que atén l’Hospital de Llíria, continuarem un temps més en fase 0.

-18 de maig. Fase 1 de la desecalada. Reobrin els bars encara que només terrasses i amb restriccions d’aforament.

 

-A 28 de maig, la localitat de Llíria registra un total de 40 casos confirmats de la Covid-19 i 4 defuncions des de l’inici de la pandèmia, segons  la Conselleria de Sanitat Universal de la Generalitat Valenciana. Dels 40 casos confirmats, 39 s’han detectat pel procediment de la PCR, mentre que solament un s’ha detectat per PCR + 14 dies. Estes xifres suposen únicament un contagi del 0.2% de la població del municipi.

 

-28 de maig. Torna el Mercat del Dijous però al Pla de l’Arc per complir totes les mesures de seguretat.

 

-5 de juny. Un homenatge al cementeri de Llíria en senyal de condol i honor de les victimes mortals de la Covid-19 i dels seus familiars.

 

-18 de juny. Este cap de setmana ens ha deixat una notícia esperançadora des de el Departament de l’Hospital de Llíria-Arnau: «Nos alegra comunicar que por primera vez desde que se inició la pandemia COVID 19, no tenemos ningún positivo en COVID19 ingresado en nuestros hospitales».

 

-21 de juny. Fi de l’estat d’alarma. El cap de setmana les terrasses i la vida regressen a la nova normalitat: mascaretes i distàncies de seguretat, carrer de la Unió tallat al transit els caps de setmana per mantenir les mesures de seguretat per tots.

Malgrat la fi de l’Estat de l’alarma, encara queda molt de camí per guanyar al Coronavirus. No oblides el que hem passat. Respecta les mesures de seguretat i cuida dels nostres majors.

Perquè com varen dir els nostres sanitaris fa 100 dies: Hem de lluitar tots junts per eixir d’esta Pandèmia.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here