Josep Mª Jordán: En temps adversos

Foto: Elperiodic.com

LLETRES D’HORABAIXA

EN TEMPS ADVERSOS

Josep Mª Jordán Galduf 

 

Les autoritats del país (des del govern de l’Estat fins a la Corporació municipal, passant per la Generalitat Valenciana) estan tractant de respondre amb la millor voluntat possible als temps adversos que vivim a hores d’ara amb la crisi sanitària provocada pel coronavirus. Tenen darrere el consell dels experts, en un context difícil on només l’experiència d’altres crisi sanitàries similars a l’actual poden servir com a punt de referència. En aquest sentit, allò millor que podem fer els ciutadans és seguir les seues indicacions i obrar amb responsabilitat i sentit cívic. I els diferents partits polítics convé que actuen amb alçada de mires, reforçant la col·laboració i la coordinació de les distintes autoritats públiques. Una unitat imprescindible per a poder superar, tots plegats, el trauma que estem patint de forma individual i col·lectiva.

Personalment, vaig tindre alguna responsabilitat ja fa molts anys a l’Ajuntament de Llíria i recorde una ocasió en què hi hagué el rumor que s’havien contaminat les aigües potables del poble. Aleshores vaig patir molt per això, però amb el suport de les autoritats sanitàries locals i els altres membres de la Corporació poguérem superar satisfactòriament aquell problema. Ara no estem davant cap tipus de rumor, sinó davant una realitat adversa que ens ha estat sobrevinguda. Però és el moment de respondre amb solidaritat ciutadana, siguen quines siguen les nostres idees i creences. Ens uneix la nostra humanitat i el nostre sentit comú. Hem d’agafar-nos metafòricament de les mans i confiar que, obrant com diuen les autoritats, eixirem avant d’aquesta situació tan adversa. I podem aprendre, de pas, d’una experiència tan negativa com aquesta.

No és la primera vegada que Espanya viu una crisi sanitària tan greu com l’actual. Des de l’Arxiu Municipal, Carles Asensi recordava el dissabte en la Veu de Llíria aquella situació sanitària tan difícil que va viure el país, ara fan uns cent anys, amb l’epidèmia coneguda com la grip espanyola. Una epidèmia de la qual va parlar Josep Pla en el seu famós Quadern gris i que han documentat també historiadors locals com Juanjo Adrià en distints treballs. Una fortíssima epidèmia que va afectar tota la península i assolí una particular virulència a la Comunitat Valenciana, estenent-se per tots els pobles i ciutats. A Llíria (a l’igual que en altres indrets valencians) fou anomenada com “la Cucaracha”, i en foren nombrosíssimes les víctimes entre 1918 i 1919. Els treballadors dels cellers de Pere Merenciano, situat davant del lloc on s’acomiadava el dol dels difunts (prop de l’estació), anaven marcant ratlletes sobre la paret del celler cada vegada que hi havia un soterrar.

  Sí, certament, en temps adversos cal armar-se de valor, eliminar el pànic que produeix allò desconegut i deixar-se portar per la confiança que pregonen les autoritats públiques quan asseguren que, amb prudència i disciplina, podrem superar els problemes actuals. Cal confiar i tindre esperança. Una esperança raonable que alhora inspirarà una adequada actitud ciutadana que propiciarà que remuntem més prompte la situació adversa que ara vivim. Molts ànims i els millors desitjos per a tots. 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here