Música i esport s’uneixen en el concert de La Unió en homenatge a les Dones Unioneres

MUSICA I ESPORT S’UNIXEN EN EL CONCERT DE LA UNIÓ EN HOMENATGE A LES DONES UNIONERES.

Text : Fina Pérez.

Fotos: Raquel Santos

Fidel reflex de la societat, la Unió Musical de Llíria participa en les commemoracions al voltant del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, homenatjant a les dones que des de la seua fundació, el 8 d’octubre de 1903, des de l’anonimat, han contribuït a que la Unió Musical siga la societat pionera i moderna que és avui dia. En el mateix concert, la Unió va estrenar el pasdoble «las Guerreras», del llirià músic i compositor de la Unió, Víctor Enguídanos Royo, dedicat a la selecció femenina d’handbol, subcampiona del Món, que els dies 20, 21 i 22 de març, competirà al pavelló del Pla de l’Arc jugant-se la seua presència a Tòquio 2020.

Abans del concert d’anit haguera sigut difícil respondre a la pregunta: què tenen en comú les Dones Unioneres i «las Guerreras»?. La resposta immediata és fàcil: dones lluitadores. Però després podem afegir alguna cosa més: dones que amb gran intensitat, reflexos i rapidesa defensen el seu joc o defensen la Unió; dones fermes davant els contratemps; dones guanyadores, amb orgull, qualitat i garra, que transmeten l’amor que senten per la Unió o per l’handbol.

Una primera part a càrrec de la Banda Juvenil, dirigida pel seu director titular Esteban Espinosa que van interpretar “Andrés Contrabandista” del compositor Oscar Navarro, un pasdoble fresc i modern, viu i enèrgic, seguit de “The lion king”, la banda sonora que va composar Elton John el 1994 per la pel·lícula animada de Disney, i van finalitzar amb “The ghost ship”, de José Alberto Pina, una obra plena d’energia coordinada amb música electrònica, amb molta dificultat per a les xiquetes i xiquets que saberen transmetre molt encertadament i amb molta intensitat els misteris del vaixell fantasma, baix la batuta del seu director titular.

A l’inici de la segona part, amb la Banda Simfònica ja asseguda a l’escenari, es va dur a terme l’homenatge a les Dones Unioneres: Carmen Artes, Reme Torres, Conchin Alcocer, Mila Barea, Adelina Capella, Paqui Montesinos, Rosa Mari Cintero, Concha Domingo, Mª Amparo Esquerdo, Fina Garcia, Mila Faubel, Fina Galduf, Manuela Martín, Carmen García, Maribel Gil, Mª Amparo Izquierdo, Mª Carmen Laplaza, Fina Morató, Paquita Navarro, Amparo Pablo, Dolores Peñarrocha, Reme Peñarrocha, Amparo Soler, Maruja Puchol, Pilar Quevedo, Mª Carmen Rifaterra, Carmen Romero, Amparo Alamá, Lolin Vidagany, Carmen Sancho y Encarna xxx que van rebre de mans del President de la Unió, Josep V. Pedrola Cubells, un diploma i la insígnia de la Societat. Merescut homenatge a unes dones disposades, sempre que se les necessita, a posar en marxa qualsevol iniciativa, a col·laborar en tot el que se’ls demana, venent loteria o organitzant actes, acompanyant a les agrupacions musicals, posant a punt instal·lacions o transmetent el seu amor per la Unió. 

I ja a la segona part, una Banda Simfònica amb molt bon nivell, ens va delectar amb obres de gran qualitat. En primer lloc l’obertura de G. Verdi, «La forza del destino», en una versió orquestral, interpretada amb molta força i garra, gran velocitat i una destresa increïble. Seguidament, els quatre moviments de la «3rd Symphony, Op. 89”, anomenada “Tràgica» de James Barnes, una obra que es caracteritza perquè tècnicament és molt complicada i compta amb la participació de molts solistes, sobretot segons solistes, necessitant, per això, del gran nivell de la plantilla que té la Unió. La interpretació va tindre moments de gran delicadesa i sensibilitat, destacant-ne alguns del primer i del tercer moviment.

Pel que fa a l’homenatge a les Dones Unioneres, el director Pablo Marqués Mestre, diu que «és un just homenatge per la tasca incommensurable que realitzen. Pense que aquest programa és un bon homenatge perquè són obres de gran qualitat i, què millor que regalar-los bona música!».

Per finalitzar, la Unió va interpretar el pasdoble «Las Guerreras» que el músic i compositor de la Unió, Víctor Enguídanos Royo ha dedicat a la selecció femenina d’handbol, subcampiones d’Europa a Macedònia 2008 i Croàcia-Hungria 2014, terceres classificades en el Mundial del Brasil 2011, medalla de bronze en els Jocs de Londres 2012 i subcampiones al Mundial del Japó 2019. Per això comptarem amb la presència del seleccionador nacional Carlos Vives i de la jugadora de la selecció Shandy Barbosa, la màxima golejadora d’Espanya en el Mundial de Japó, així com de les nostres “guerreres” locals.  El mateix compositor va ser l’encarregat de regalar al seleccionador i a la jugadora, les partitures del pasdoble i de dirigir a la Banda Simfònica en l’estrena de l’obra i va explicar al públic que «quan vaig saber que Llíria anava a ser seu del preolímpic d’handbol i que tindríem entre nosaltres a «las Guerreras», vaig pensar a unir música i esport, ho vaig comunicar a la Unió i de seguida vam estar d’acord en aquest projecte «.

La interpretació va ser gravada per l’Ajuntament de Llíria, en primer lloc com «un gest d’agraïment perquè la Federació Espanyola d’Handbol i la selecció hagen triat Llíria per jugar aquest preolímpic» com diu l’alcalde Manolo Civera i també perquè «és important per a Llíria, com a Ciutat Creativa de la Musica, que la Unió i un músic i compositor de la Unió amb la projecció nacional que tenen, enregistren en primícia aquesta estrena mundial que esperem puga sonar per animar a les «Guerreras» en els seus partits per aconseguir el seu bitllet al Jocs Olímpics de Tòquio 2020”.

En resum, un concert més per a la història de la Ciutat de la Música, en què la Unió Musical de Llíria, uneix dones, música i esport, reivindicant el paper de la dona en les societats musicals i en l’esport.

 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here