Cristina Gómez, Guerrera pionera de la Selecció Nacional d’handbol i mestra de l’IES Laurona

 

Cristina Gómez, va ser en els 90 jugadora de l’IBER, equip punter que guanyaren nombrosos títols de lliga i el campionat d’Europa. És una de les primeres Guerreres de la Selecció Nacional Femenina d’Handbol amb unes 277 internacionalitats. Fa 15 anys que és a més professora d’educació física de l’IES Laurona. Ella és la nostra Guerrera pionera, i la més edetana de les jugadores d’handbol nacional.

Cristina va nàixer a Catalunya, però va vindre a València en els 90, amb 18 anys a jugar professionalment en un dels grans equips femenins d’handbol de l’època: L’IBER, que es va anomenar després OSITO L’Eliana. Amb este equip va aconseguir els gran èxits esportius i es va enfrontar amb l’altra nostra «Guerrera Edetana» Esther Fernández.

«Fuimos contrarias» assenyala Cristina Gómez, sobre altra de les guerreres més edetanes del món de l’Handbol: Esther Fernández. Esther és entrenadora de l’equip d’handbol de Llíria (de baixa per maternitat), i antiga jugadora professional d’handbol en els anys 2000.

Esther va vindre fa 20 anys de la seua Castella natal a jugar a l’equip del Marítim, i va jugar contra Cristina Gómez en la lliga «uf¡ elles eren molt bones, era com jugar contra el Barça, altra categoria, eren boníssimes juntament amb la russa Natalia Morskova» (que també ha estat present a la presentació del Preolímpic d’handbol de Llíria i que viu a l’Eliana).

 Un esdeveniment esportiu que ha tornat a ajuntar a les pioneres d’equips femenins d’handbol les quals varen obrir la porta a l’èxit actual que es materialitzarà en el Preolímpic que es jugarà Llíria. Cal no oblidar que Llíria ja va organitzar altra cita de l’esport femení amb la Final Four femenina de bàsquet l’any 1993.

Elles han estat les primeres Guerreres en els anys 80, «Ella si és de la Selecció Absoluta, Guerrera Guerrera, jo només vaig arribar a jugar en la Selecció Espanyola en categoria Juvenil» comenta Esther amb humilitat sobre la seua amiga i rival, Cristina Gómez.

Esport-Docència

Però malgrat les diferències, les dos han tingut vides paral·leles: Vingueren per la seua carrera esportiva professional a Valencià, es quedaren a viure als voltants de Llíria i s’han dedicat a l’ensenyament al municipi: Cristina professora de secundària de l’IES L’aurona, i Esther de primària en el cole de Sant Vicent de Llíria. Més de 15 anys en el municipi les ha convertit en les nostres guerreres més locals.

 

Per això, en este especial 8 dies, 8 dones hem volgut saber més d’estes pioneres de l’Handbol femení que viurem enste març a Llíria de mans de «Las Guerreras» de l’equip Nacional 2020.

«Ha cambiado muchocomo profesionales las mujeres en aquellos tiempos podíamos malvivir del deporte, pero no ahorrar como los jugadores masculinos. Por eso en lo mas alto de mi carrera deportivame puse a estudiar, todo pensando en el futuroy en dedicarme a trasmitir los valores del deporte a los jóvenes» comenta Cristina a la presentació del Preolímpic del Pla de l’Arc.

« que Esther también se ha dedicado a la enseñanzanos hemos preguntado cosasy seguimos en contacto, colaborado en el banco de libros de nuestros centros educativos» comenta Cristina sobre el seu treball de professores.

I és que Esther també va estudiar magisteri mentre es dedicava a l’esport professional, i és des de fa més de 10 anys professora de primària del CEIP Sant Vicent on dóna classes d’esport als xiquets «els valors de l’esport són molt necessaris en l’època de la tecnologia, com treball en equip, superació, hàbits i salut» A més és entrenadora del Club Balonmano Llíria on continua la relació amb la seua passió,  l’handbol.

Esther no ha pogut acudir a la presentació perquè tornava del permís de maternitat després de tindre una xiqueta fa uns mesos. Però ha confirmat a La Veu de Llíria la seua emoció davant este campionat, i el suport a esta Selecció Femenina Nacional d’handbol anomenada «Les guerreres». També Cristina Gómez s’ha mostrat emocionada:»Si estaremos allí apoyando a las guerreras. Es muy emocionante tener este pre-olímpico aq en el pabellón Pla de l’Arc».

Cristina es queda parlant al Pla de l’Arc amb Paco Cotanda, fundador de l’equip de balonmano de Llíria, que està tan content que no cap en la cadira «Quina satisfacció» mai pensi que voria un esdeveniment com este en Llíria», «me acuerdo de ti cuando jugabasdaba gusto veros«, comenta Paco amb Cristina sobre aquell esport que els va captivar fa tants anys i ha marcat les seues vides.

 

Un esport que tants triomfs està donant al poble. I és que Llíria és «taronja» gràcies a l’afició i al bon treball que han fet des de l’escola d’Handbol: «tengo muchos alumnos y alumnas del Instituto que juegan en el Club de Balonmano de Llíria y sienten este deporte con pasión» diu Cristina dels seus alumnes de l’IES Laurona.

L’equip femení d’este Club que ara presideix una dona, Rosa García, tenen l’exemple d’estes «Guerreres pioneres» que ja son part de l’esport femení Edetà, i per descomptat, història de l’esport nacional.

Redacció: Josema de MIguel León

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here