Lola Martínez, nova directora de la Coral del Clarin, s’uneix al grup de 8 directores i compositores dones

La Coral Polifònica de l’Ateneu Musical i d’Ensenyament Banda Primitiva de Llíria té nova directora titular: Lola Martínez; que s’ha incorporat a la direcció de l’agrupació des de finals del mes de gener.

Lola Martínez té la titulació de Pedagogia del Piano, cursada en el Conservatori Superior de Música de Castelló; i compta amb una àmplia trajectòria com a piano acompanyant d’intèrprets i cantants.

Lola Martínez s’uneix així, a un ampli nombre de dones que han deixat la seua impremta en el món de la música, trencant el sostre de cristal de ser directores, compositores o paragoges musicals de prestigi. Tant que el passat mes d’octubre, l’Associació elles dones va realitzar un reconeixement a 7 dones del món de la música, als quals s’uneix ara Lola Martínez, en l’especial 8 dies, 8 dones.

Ana Millán, pedagoga i música, va parlara l’acte del silenciat paper de les dones en el món de la composició i direcció musical. Va fer un xicotet recordatori d’algunes de les que han anat obrint el camí i d’aquesta manera poder «cantar als quatre vents totes aquelles gestes que han fet que la dona torne a ser nomenada, pensada i tinguda en compte per a una cosa tan gran, que és capaç fins i tot de curar l’ànima: la música», per acabar demanant a les homenatjades que siguen «punta de fletxa per a la resta» perquè  «les les xiquetes de hui poden mirar-se en els vostres ulls, sou un magnífic espill per a elles, penseu-ho cada vegada que vos asseieu a compondre, interpretar, dirigir, ensenyar…»

 Inma Fraile a la flauta i Cristina de Juan al piano varen posar l’actuació musical a l’acte on es va premiar a set dones, tres directores i 4 compositores, que tenen en comú la seva vocació per la música i el seu vincle amb Llíria.: Vivian Gutiérrez Abreu com Verónica Gómez Faubel, Empar Llàcer Sanchis, Natalia Montañés Bori, Verónica Amaya Escrig, Maria Faubel Portolés, i la jove compositora Raquel Sánchez Martínez.

Fina Pérez Lapiedra, membre d’Elles Dones, i col·laboradora La Veu de Llíria va escriure un article titulat:  Elles composen, elles dirigixen on es conta més d’estes dones reprentants del món de la música.

Les tres directores són: VIVIAN GUTIÉRREZ ABREU, clarinetista i actualment directora titular del Cor de la Unió Musical de Llíria i del Cor i la Banda Primitiva de Paiporta; EMPAR LLÁCER SANCHIS, flautista i cantant, que ha sigut directora de la Coral Polifònica de la Primitiva de Llíria, i NATALIA MONTAÑÉS BORI, percussionista i en l’actualitat directora titular de la Banda Simfònica Unió Musical de Catarroja.

 

I les quatre compositoresVERÓNICA AMAYA ESCRIG, flautista de la Primitiva de Llíria i compositora; MARÍA FAUBEL PORTOLÉS, percussionista de la Unió Musical de Llíria,  professora de secundària, cantautora i compositora; VERÓNICA GÓMEZ FAUBEL, bandúrria de l’Orquestra de Plectre el Micalet de Llíria  i violoncel·lista de la Primitiva de Llíria, professora del Conservatori d’Almansa i compositora; i RAQUEL SÁNCHEZ MARTÍNEZ, violoncel·lista de la Unió Musical de Llíria, ballarina i compositora.

 

Raquel Sánchez, és una jove compositora de Llíria que somia de compondre la música per pel·lícules i actuacions teatrals. La vàrem conèixer al Concert dels De Xas Tres i 4 joves compositors edetans. Despres Raquel i la companyia de dansa on participa, varen estrenar el seu espectacle Takiri al teatre de la Banda Primitiva.

Un any després, Raquel va fer un viatge a Filipines com a finalista en el concurs Banaue International Music Composition Competition on va crear des de Llíria una simfonia a la qual ha titulat: Banaue Symphony. Una simfonia que en la qual ha volgut «contar una història, d’una terra, dels seus habitants, del sentiment de llibertat però sempre fent-la pròpia i personal.

 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here