11 exemplars i 4 arbredes de Llíria en el Catàleg d’Arbres Monumentals de la C. Valenciana

El Diari Oficial de la Comunitat Valenciana ha publicat recentment l’última actualització del Catàleg d’Arbres Monumentals de la Comunitat Valenciana. Esta inclou 11 arbres de Llíria de diferents espècies: l’Olivera de la Fardeta, l’Olivera de l’Angelet, el Pi de l’Arbreda, la Garrofera del Mas del Frare, la Garrofera del Corral de Moliner, l’Olivera del Pla de les Avenes, l’Araucària del carrer del Metge Vicent Portolés, l’Om de la Llibertat, la Garrofera de l’Hora, el Pi Roig i el Xiprer del Parc de Sant Vicent.

Alguns d’estos exemplars presenten elements històrics molt interessants, com la Garrofera de l’Hora, a la partida de Caicons, coneguda així per distar del nucli urbà a una hora amb carro. O l’Om de la Llibertat, arbre centenari situat al costat de l’escalinata d’accés a l’ermita de Sant Vicent, plantat l’any de la Revolució de 1868, com a símbol de la llibertat. Va ser esta l’espècie triada pels edetans simpatitzants de La Gloriosa, ja que ja durant la Revolució Francesa els oms es van convertir en arbres protegits, sent declarats pels revolucionaris “l’arbre de la llibertat”, ja que simbolitzaven l’anhelada llibertat que donava pas a una nova època. D’esta manera, es va convertir en un monument de llibertat que seria recordat per les generacions futures.

L’inventari municipal es va crear per la Llei de Patrimoni Arbori Monumental de la Comunitat Valenciana i segons la “Ordenança d’arbratge urbà, arbratge singular i arbratge monumental d’interés local”. Recull 11 arbres i 4 arbredes, declarades amb esta categoria mitjançant diferents acords de ple de les corporacions municipals corresponents.

La regidora de Medi Ambient, Consuelo Morató, també ha recordat que l’Ajuntament “col·laborarà amb els propietaris d’estos monuments vius, assessorant i ajudant en el seu manteniment, ja que tenim el compromís de conservar per a les futures generacions este gran patrimoni natural del nostre territori”.

 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here