La Policia local de Llíria té el percentatge més alt de dones: D’Anto en els 80 a ser 10 dones en 2020

 

Antonia Servent va ser la primera dona policia de la Comarca. Ella va ser la pionera, abans tot eren homes. D’això fa més de 30 anys. Alguna cosa ha canviat, perquè en 2020 hi ha ja a Llíria 10 agents de policia dones: Antonia, Isabel, Lola, Beli, Fundamento, Mamen, Gloria, Marta, Noelia i Maica.

Anto, Isabel i Lola, varen ser les primeres policies locals del municipi de Llíria i  continuen en actiu participant en els mundials de policies i bombers internacionals. En 2017, l’associació Elles Dones es va fer un homenatge com les primeres dones policies de Llíria

La primera a entrar va ser Antonia Servent. Després vindria Isabel Gisbert Orovig, i Lola (Dolores Hidalgo Sánchez) que va aconseguir ser la primera agent de Llíria. Totes elles tres varen ser les homenatjades del quart aniversari que premiada al col·lectiu de policies locals.

A l’acte també va estar present Càndida Barroso Chuliá (Candi), que va ser la primera dona intendent i cap de la policia local de Llíria.

Quan ella va ser intendent de la policia, l’alcaldia de Llíria estava en mans d’altra dona, Fina Pérez qui va escriure un article en La Veu de Llíria en 2017: «No són moltes, però sí són significatives».

Candi molt emocionada va voler agrair a les seues companyes la valentia de les dones per trencar el «sostre de cristal« que encara hi ha en algunes professions com la policia: «La vostra valentia va obrir la porta per moltes dones més». I vaja si hi va obrir portes.

De fet a Llíria la mitjana de dones al cos de la policia local és superior a la de la Comunitat Valenciana. Un 25% de la plantilla de la Policia Local de Llíria està format per dones. Una xifra més elevada que en altres municipis «Ha anat canviant amb els anys. Ara som moltes companyes dones, encara que a Llíria el percentatge de dones és més alt que en altres pobles» ens compta Mamen, policía de Llíria sobre la seva moto.

Ana que també està a la foto, ha aprovat i s’ha traslladat a València.

Gloria, agent de policia local des de fa 8 anys, comenta que no hi ha discriminació en el cos policial. «Algun company pot ser més masclista, però com en qualsevol treball. És més la gent gran del poble que se sorprèn quan veu que som dones. No estan acostumats i els sorprèn» comenta Gloria amb resignació.

Dins esta representació de dones policia, cal destacar a Isabel Sanchez Puerto, que a més es dedica a fer els cursos de seguretat per dones. Beli és una de les deu dones del cos de la Policia Local de Llíria. Ella i Lola, a més, són oficials. És una d’eixes pioneres en la lluita per la igualtat professional. Però el seu treball no es queda ahí, sinó que ella és la responsable d’impartir el Curs de Defensa Personal per a Dones, organitzat per la Policia Local de Llíria amb la col·laboració de l’Ajuntament de Llíria.

El curs de Defensa de la Dona de la Policia Local de Llíria és tot un èxit, i cada volta, hi ha més alumnes. «A l’últim curs que impartírem, han participat més de 25 dones. Estic contenta perquè cada volta ve més gent. Hi ha gent que repeteix perquè ens diuen que volen més sessions» ens va contar Isabel a l’entrevista de la veu de Llíria del 2028.

Un èxit que ve donat, també, per l’emprenedoria de la Policia Local de Llíria, un dels primers cossos a començar a impartir este tipus de cursos. «Vam ser dels primers, amb motiu de la setmana contra la violència de gènere. Però, després, hem independitzat el curs perquè no sols és per a dones maltractades, sinó per a totes.

 

Redacció: Josema de Miguel León

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here