Aprovats els Pressupostos 2020: a favor PSOE i Compromís-MOVE, en contra PP i Ciudadanos

L’Ajuntament de Llíria ha aprovat el pressupost municipal per al present exercici, amb els vots favorables dels grups PSOE i Compromís-MOVE, i en contra del PP i Ciudadanos. Els comptes públics de 2020 se situen en 20.361.562,10 euros, la qual cosa suposa un increment del 1,67% respecte a l’any anterior.

EQUIP DE GOVERN: Llíria presenta un pressupost compromés amb l’educació, l’esport i la millora dels serveis públics

L’edil d’Hisenda, Joanma Miguel, ha assenyalat que són uns pressupostos “que aposten especialment per l’educació, l’esport, la protecció social, el foment de l’ocupació i la millora dels serveis públics per al manteniment del municipi”.  

“Estos comptes projecten un model de ciutat emprenedora, amable amb les persones, amb una prestació de serveis més eficients i una ferma implicació amb l’Agenda 2030, que tindrà a més una partida específica, per a promoure l’accessibilitat, el desenvolupament sostenible i el benestar de tots els llirians i llirianes”. 

El capítol d’inversions, pressupostat en 1.350.000 euros, pivota sobre tres eixos fonamentals: infraestructures educatives, instal·lacions esportives i millora de l’entorn urbà. El pressupost contempla una partida de 500.000 euros per a iniciar el Pla Municipal per l’Esport a Llíria, en el qual al llarg de la legislatura es preveu invertir 1,5 milions d’euros en el Poliesportiu El Canó i el Pavelló Pla de l’Arc.

Igualment, “els comptes de 2020 donaran cobertura a la construcció i reforma de tres centres educatius, i per primera vegada, després de més de 40 anys, es construirà un nou col·legi públic a Llíria”, ha destacat Joanma Miguel.

Les inversions previstes en la millora de l’entorn urbà se centraran inicialment en actuacions en els barris del Pich i la Vila Vella (260 mil €), adequacions i millores de zones d’aparcament (100 mil €), o un concurs d’idees per a la reforma de la plaça Major (65 mil €). 

Estes inversions en el nucli urbà es traslladen també a les urbanitzacions: accessos als nuclis residencials de la zona dreta del Sant Vicent (100 mil € enguany amb un inversió pluriennal total de 450 mil €), implantació de clavegueram i asfaltat bàsic (70 mil €), i compra de pous per a portar aigua potable a tots els nuclis residencials de Llíria (35 mil €).

D’altra banda, Joanma Miguel ha volgut destacar que el pressupost destina més d’1 milió d’euros per a la neteja viària i d’edificis, així com la recollida de residus, “per la qual cosa la licitació dels nous contractes d’estos serveis permetrà disposar de més recursos humans i materials als carrers per a mantindre una ciutat més neta”.

La partida de Serveis Socials s’incrementa un 4,8% per a atendre les persones més desfavorides i desenvolupar de manera eficient els diferents programes socials. 

Igualment, l’edil ha recordat que el Polígon de Carrasses, “amb més del 30% de la superfície ocupada i perspectives de continuar creixent enguany és el gran motor del creixement de l’ocupació en la localitat, servirà per a augmentar els ingressos municipals, i també hem sol·licitat a l’IVACE noves subvencions, per valor de més de 500.000 euros, per a continuar invertint en la resta de sectors industrials del municipi”.

Per últim, ha comentat que es manté la congelació fiscal i els comptes compleixen amb la regla de despesa i els objectius d’estabilitat pressupostària.

 

OPOSICIÓ: El PP rebutja els pressupostos 2020 del Govern de Civera perquè són “els més anti-llirians que s’han confeccionat mai”

Per la seua part, el Grup Municipal del Partit Popular a l’Ajuntament de Llíria ha rebutjat en el ple municipal els pressupostos per a l’exercici 2020 del Govern de Civera perquè són “els més anti-llirians que s’han confeccionat mai, ja que no responen a les vertaderes necessitats dels ciutadans”. 

La portaveu popular Reme Mazzolari ha assegurat que “per lògica, per convicció i perquè el PP sí que té un projecte de futur per a Llíria, no donem suport aquests comptes.

Els pressupostos de 2020 són un “sudoku sense resoldre”, són uns comptes que “naixen plenes de llacunes, amb defectes que, tal com adverteix l’informe de l’interventor, poden generar problemes econòmics seriosos en un futur no gaire llunyà”.  

 

La paràlisi del Govern d’esquerres en la gestió de les inversions reals “no té precedents”, perquè en 2016 es va executar només un 25,03%, en 2017 un 19,20%, en 2018 un 9,43% i en 2019 29,83%. A més, ha indicat que el propi interventor en el seu informe assenyala que “el baix grau d’execució del capítol 6 en exercicis precedents,…. pot generar desajustaments en el futur” i que “l’execució de les inversions i el seu grau de compliment ha de ser una de les prioritats de millora”. 

Igualment, ha criticat que “això no sols genera que els ciutadans no gaudisquen de millors infraestructures municipals al no executar-les sinó que, a més, posen en perill l’estabilitat econòmica de l’Ajuntament, i així ho indica l’interventor en el seu informe: s’arrossega un volum molt elevat de romanents de crèdits afectats que poden generar tensions pressupostàries i de compliment de la regla de despesa en el futur”. En conter d’apostar per l’estalvi, sol·liciten un nou préstecs d’1.350.000€ només per a inversions, la qual cosa suposa un endeutament molt elevat. 

Mazzolari ha afirmat que “en despesa corrent destinen 6.129.000€, dels quals un total de 624.000€ són per a festes, festivals, premis i concursos musicals, a més dels 325.000€ en subvencions a les associacions musicals i de danses que per conveni participen en aquestes iniciatives”. Així, ha lamentat la doble vara de medir de l’esquerra, ja que el que criticaven abans, ara ho incrementen i deixen de costat l’important de la gestió.

De la mateixa manera, ha instat al regidor d’Hisenda Joanma Miguel al fet que treballe per la “sostenibilitat financera” així com que “el pagament als proveïdors estiga dins del termini establit per normativa” al mateix temps que ha lamentat que no es consigne ni un euro per al Fons de Contingència, malgrat els advertiments de l’informe d’intervenció.  

Es destina una gran quantitat de diners per a dur a terme un Pla Municipal per a l’Esport, un total de 985.000€, però no existeix cap pla, per la qual cosa la dirigent popular s’ha preguntat “quines són les línies a seguir en l’àrea d’Esports, on estan marcades, per què malbaraten 600.000€ en uns nous camps de futbol al Prat i no atenen les necessitats en les instal·lacions esportives ja existents”. 

Així mateix, ha criticat que “en la memòria d’Alcaldia es destaque l’ocupació com una prioritat quan en el pressupost no han consignació pressupostària per a un Pla d’Ocupació Municipal” i ha afegit que per al PP és clau apostar per aquests plans per a donar resposta als col·lectius més vulnerables, com són els joves sense experiència ni formació i els majors de 55 anys que busquen incorporar-se al mercat laboral”. 

A més, ha criticat que les prioritats de l’esquerra canvien segons les seues responsabilitats a l’Ajuntament, ja que abans pretenien abanderar les polítiques socials i ara que tenen responsabilitats en el Govern s’obliden d’elles. En matèria d’inversions, Mazzolari ha assegurat que el PSOE i Compromís-MOVE “no són de fiar” perquè prometen molt però no treballen, i fins i tot perden subvencions, en els últims mesos més de dos milions d’euros. 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here