Fina Pérez: Plovent sobre banyat. La sentència de «la manada de Manresa».

PLOVENT SOBRE BANYAT: LA SENTÈNCIA DE LA “MANADA DE MANRESA”.

Avui el mapa d’Espanya s’ha tornat a omplir de convocatòries de concentracions en contra de la sentència dictada a la «Manada de Manresa»: novament un Tribunal ha condemnat a cinc dels sis acusats per abús sexual i abús sexual continuat a una adolescent de 14 anys a Manresa fa tres anys. Per abús, no per agressió. Una vegada més els carrers s’ompliran amb el crit: «No és abús, és violació»

I és que resulta poc comprensible que tot i que la sentència diu que: «Ha quedat acreditat que la víctima, mentre que es produïen els fets, i des del moment abans fins hores després del que va passar, es trobava en estat d’inconsciència, sense saber què feia i què no feia, i, conseqüentment, sense poder determinar i acceptar o oposar-se a les relacions sexuals que amb ella van mantenir la major part dels processats, els quals van poder realitzar els actes sexuals sense utilitzar cap tipus de violència o intimidació … «, tot i que «no va passar desapercebut» per a cap dels condemnats que la víctima era menor de 16 anys, tot i que reconega la sentència que el delicte va ser «extremadament intens i especialment denigrant» , malgrat tot això, la condemna és per abús, no per agressió.

Davant de tot això, jo em faig algunes preguntes: es pot intimidar una persona inconscient?, pot oposar-se una persona estant inconscient?, es pot fer servir la violència davant una persona inconscient?.

Cal no oblidar que arran de la sentència de la “Manada de Pamplona”, ​​el Govern, en aquell moment del PP, a través del ministre de Justícia, Rafael Català, va encarregar a un grup d’experts la revisió del Codi Penal, no sense polèmica ja que el grup estava integrat per 20 homes, el que es va acabar modificant davant les protestes que tal fet va suscitar, formant 15 dones i 13 homes. A aquest grup se li va encomanar la revisió del concepte de violència que figura en el Codi Penal per als casos de violació.

Al desembre de 2018 van finalitzar els treballs del grup lliurant al Govern, en aquell moment en mans del PSOE, les seues recomanacions, entre les quals estan: la desaparició del terme abús sexual i que tots els delictes contra la llibertat sexual estiguen baix l’epígraf de «agressions sexuals» .

I en això estem, enmig d’un any sencer de campanya electoral, a l’espera que un Govern estable i un Parlament a ple funcionament, reconeguen que sense consentiment, hi ha violència sexual i que, sense demora, modifiquen el Codi Penal i la Llei d’Enjudiciament Criminal, recollint, almenys, les recomanacions del grup d’experts/es.

Mentrestant, dones i homes, tornarem a eixir als carrers perquè s’escolte la nostra veu, recordant a les víctimes que no estan soles.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here