Llíria mostra el seu agraïment per la designació de Ciutat Creativa de la Música

L’Ajuntament de Llíria volgut celebrar, amb una trobada intergeneracional de músics, la designació del municipi com a Ciutat Creativa de la Música per la Unesco. Un dels grans pilars de la candidatura edetana era la formació musical, per la qual cosa esta vesprada ha reunit Al conservatori municipal a l’alumnat de banda del centre amb els músics de la banda de jubilats UDP, en un acte públic d’agraïment a totes aquelles persones i entitats que han fet possible este gran èxit per al municipi. 

 

L’actuació conjunta dels joves estudiants i els majors ha servit per a escenificar el gran patrimoni musical de la ciutat, fruit d’un llegat comú transmés de generació en generació. 

 

L’acte ha comptat amb la presència de la corporació municipal i de representants de les societats musicals de la localitat, així com del consell assessor de la candidatura. En este, l’alcalde Manolo Civera ha llegit una declaració institucional d’agraïment i reconeixement a la societat edetana i el seu extraordinari moviment musical.

 

Text íntegre de la declaració:

La nostra ciutat està d’enhorabona. La Unesco ha declarat a Llíria Ciutat Creativa en la categoria de música. D’aquesta manera, ens convertim en el segon municipi d’Espanya, després de Sevilla, que rep aquest reconeixement internacional en aquesta modalitat. 

 

La música forma part essencial de la identitat lliriana i és el tret pel qual se’l reconeix a nivell tant nacional com internacional. Som, sens dubte, el municipi espanyol i possiblement europeu, amb el major percentatge de ciutadans amb estudis musicals i aficionats a la música que participen activament en les societats musicals. 

 

D’altra banda, cal assenyalar que comptem amb nombrosos centres de creació i activitat musical, tenim experiència en l’organització i desenvolupament de festivals i esdeveniments musicals a nivell nacional i internacional on han participat intèrprets i directors de fama internacional.

 

Tenim escoles musicals, conservatori, i acadèmies i institucions d’educació especialitzades en música d’on han eixit professionals que tradicionalment i en l’actualitat treballen com a professionals en bandes de tot el món. Al mateix temps que hi ha una presència notable d’estructures informals per a l’educació musical, incloent cors i orquestres i bandes amateurs, i comptem amb nombrosos espais culturals per a la pràctica o audició musical, entre els quals també  es troben els nostres significatius edificis patrimonials. 

 

En definitiva, a Llíria la música és un estil de vida que ha sigut i és bressol de valors i d’aprenentatge i que constitueix l’essència de la nostra singular identitat. L’ingrés en la Xarxa UNESCO de Ciutats Creatives és un merescut reconeixement internacional que pot significar un estímul per a consolidar aquesta tradició, alhora que dinamitze l’economia local (turisme, comerç, indústries associades a la música, etc.) sobre la base de la creativitat musical: Un lloc d’aprenentatge i una escola de convivència i, sobretot, de valors.

 

Però no oblidem tampoc que aquesta declaració també és un reconeixement a l’extraordinari patrimoni musical de la Comunitat Valenciana, en el qual el moviment bandístic és un dels seus majors exponents i Llíria se situa ara com a ambaixadora internacional d’aquest teixit cultural. 

 

Tot això no hauria sigut possible sense la contribució de la nostra societat civil, vertader motor de la música i gran responsable d’aquest èxit compartit. 

 

En nom de l’Ajuntament i de tota la ciutat, vull manifestar el nostre agraïment públic a totes les societats musicals de Llíria: l’Ateneu Musical i d’Ensenyament Banda Primitiva, la Unió Musical, l’Orquestra de Plectre “El Micalet”, l’Agrupació Musical Edetana “Vicente Giménez”, la Banda UDP i el Grup de Danses i Rondalla El Tossal, així com a la resta d’entitats de la nostra localitat involucrades en la música. 

Igualment, volem fer extensiu aquest reconeixement a tantes generacions de músics nascuts a Llíria, que han fet d’aquesta expressió artística i la seua dimensió educativa, una manera de vida i un espai de convivència comuna en la societat edetana.  Gràcies. 

Ser reconeguts per la Unesco com a Ciutat Creativa de la Música és un orgull que ens presenta apassionants reptes que haurem d’afrontar amb la màxima responsabilitat i suposa una gran oportunitat per a la projecció dels nostres músics i moviment bandístic per tot el món. Al mateix temps que també ens convida a manifestar el nostre compromís a contribuir en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible que promou Nacions Unides. 

Finalment, expressar el nostre agraïment a la Unesco per aquest reconeixement que ens ha atorgat, i també a totes les institucions, entitats i persones que van donar el seu suport a la candidatura, i els que van col·laborar amb el projecte. 

  

Felicitats a tots i totes. Llíria ja és Ciutat Creativa de la Música per la Unesco.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here