El Teatre de la Primitiva, protagonista de l’exposició: «Una il·lusió col·lectiva. El teatre de Joaquín Rieta»

 

La construcció del magnificient teatre de la Banda Primitiva de Llíria, dissenyat per l’arquitecte valencià Joaquín Rieta, es va fer l’any 1951. Ara, l’exposició «Una il·lusió col·lectiva. El teatre de Joaquín Rieta» recull  tota la documentació gràfica i oral de la construcció este edifici referent de la cultura a Llíria. Una exposició que s’inaugurarà el 25 d’octubre dins els actes de Bicentenari del Clarin.

Una iniciativa que s’ha definit com un projecte expositiu que inclou les següents activitats: una exposició, un cicle de conferències-concerts, tallers per a escolars, un Vídeo-documental, i un Concurs de fotografia amb mòbil que tindrà com a protagonista principal el Teatre del Clarin.

La Ravalera
  • L’Exposició

En la sala de trofeus de la Banda Primitiva de Llíria es podrà visitar una exposició centrada en el teatre de la Banda Primitiva de Llíria, en la seua construcció i la figura de l’important arquitecte valencià Joaquín Rieta Síster. Es podrà visitar durant els dos mesos des de la seua inauguració el 25 d’octubre.

Allí es podran veure fotos com la de dalt: La ravalera, la viga que travessa el palco del teatre del Clarín de banda a banda i que va permetre construir el teatre sense columnes enmig del pati de butaques. La gent gran encara recorda l’arribada de la Ravalera, que va ser tot un esdeveniment per als clariners i clarineres, que van eixir a les portes del poble per rebre-la.

També trobaran imatges com la de baix: el constructor Don Bartolomé Sabater va regalar a la societat l’espectacular llum del teatre del Clarin. L’empresa «Martínez y Orts» va ser l’encarregada de dissenyar i fabricar artesanalment esta joia que il.lumina cadascun dels dies de l’any amb les seues 365 bombetes.

 

  •  Cicle de conferències-concerts

La Música i la seua relació amb l’arquitectura, les arts plàstiques i el cine, les noves tecnologies, l’ensenyança i per descomptat la història de la bicentenària Banda Primitiva de Llíria, seran els temes que es tractaran en les diferents conferències i taules redones que s’han organitzat amb un clar objectiu divulgatiu. A més, cada conferència vindrà acompanyada d’audicions de grups de música de diferents estils.

  • Tallers per a escolars

S’ofereixen als col·legis un total de nou tallers de temàtica variada com la música, l’arquitectura, l’acústica i el teatre, sobretot enfocats a les edats d’Infantil i de Primària. Els tallers s’han preparat i definit junt amb professorat de la UPV i amb la col·laboració de l’Escola i del Grup de Teatre de la Banda Primitiva.

 

Lorena Abad Giménez
  •  Concurs de fotografia amb mòbil

El concurs de fotografia amb mòbil #FotoTeatreClarín té com a objectiu obtindre les millors fotos del nostre teatre, amb la possibilitat de guanyar un dels 10 premis dels quals està dotat el concurs, valorats en més de 1500 € en total. Poden concursar els majors de 16 anys.

El projecte «Una Il·lusió Col·lectiva. El teatre de Joaquín Rieta» es complementa amb altres activitats com un taller de memòria, una visita guiada a un laboratori d’acústica, o un vídeo-documental que té com a tema conductor la Banda Primitiva de Llíria i la construcció i característiques del seu teatre. El documental es desenvolupa a través d’una sèrie d’entrevistes a persones de la Banda Primitiva, a experts en arquitectura i acústica de la Universitat Politècnica de València i a la família del mateix arquitecte Joaquín Rieta.

«Una il·lusió col·lectiva. El teatre de Joaquín Rieta», naix de l’Ateneu Musical i d’Ensenyament Banda Primitiva de Llíria amb la col·laboració de la Diputació de València, de professors i investigadors de l’Escola Superior d’Arquitectura i del Research Microcluster Cultural and creative industries, tourism and tech de la Universitat Politècnica de València, i de les empreses Tándem Comunicación, Noken i Oppo. Un projecte que s’emmarca dins dels actes programats per al Bicentenari de l’Ateneu Musical i d’Ensenyament Banda Primitiva de Llíria.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here