El compositor Juan V. Mas Quiles, als 99 anys, premi Jaume I de la Vila de Llíria

Juan Vicente Mas Quiles, director, músic i compositor edetà, ha rebut el premi Jaume I de la Vila de Llíria per la seua trajectòria en el món de la música. Mas Quiles, de 99 anys ha agraït el reconeixement «encara que tinguera un diccionari a la mà, no tindria prou paraules per expressar el que significa este premi en el meu poble» ha manifestat en l’acte institucional commemoratiu del Dia de la Comunitat Valenciana on s’ha fet l’entrega de els Premis Jaume I de la Vila de Llíria.

Mas Quiles va nàixer a Llíria el 25 de gener de 1921, «mon pare era Micalet el de l’aigua» ha dit en el seu discurs d’agraïment. Quiles es va formar a la Primitiva de Llíria on tocava la flauta i on va ser un dels directors més joves «Em va tocar ser de la Primitiva, encara que quasi mitja família són de la Unió» ha dit cordialment, «les dos bandes són el millor legat que té Llíria per tot el món».

Després va passar a ser director de banda militar i començà el seu periple internacional: Mas Quiles ha dirigit en Holanda, EUA, argentina i tants països que reconeixen a este edetà internacional, que s’ha guanyat el prestigi musical per tot el món «és un honor representar a les antigues generacions que posaren a Llíria en el mapa musical. En el poble i també en València vaig tenir dels millors professors del món. He tingut sort» ha afegit ple d’humilitat als seus 99 anys, però amb una jovialitat que ha enamorat a tot l’auditori que ha aplaudit durant minuts a esta institució de Llíria.
Mas Quiles té obres per a banda (pasdobles, xarxes de processió de Setmana Santa), himnes, música coral i tres obres infantils. També ha fet instrumentacions per banda d’obres de Bach, Beethoven, Mussorgski i López-Chavarri, la suite espanyola, Torre Bermeja i Triana d’Albéniz, l’obertura La gruta del Fingal de Mendelssohn, la suite Dolly de Fauré, les Kinderszenen de Robert Schumann i la suite Carmina Burana.L’alcalde, Manolo Civera, ha fet entrega del guardó a Mas Quiles, que ha volgut respondre amb un regal per a tota Llíria. «Fa molt de temps vaig compondre una marxa, que han tocat internacionalment sobretot bandes Holandeses. La Marxa anomenada com es deia antigament Llíria, en temps dels romans: Laurona. Vull fer entrega a l’Ajuntament perquè guarden en l’arxiu municipal una còpia de les partitures d’esta composició que expressa el que sent pel meu poble i que és un homenatge als mestres que teníem de xicotets com Don Martin» ha manifestat el compositor.

Mai ha perdut el contacte en el poble de Llíria malgrat els seus compromisos internacionals, i a l’auditori del conservatori ha vist junt amb la seua filla, les noves generacions de músics de l’Escola de Música Temprana que han amenitzat la segona part de l’acte d’entrega dels premis. Uns músics que continuaran el legat musical d’este compositor que ha conquistat amb la seua música i la seua humanitat a tots els aficionats i a tots els veïns del seu poble.

Els guardonats en esta segona edició han sigut  a més del compositor i director Juan Vicente Mas Quiles; el gestor cultural Vicent Escrig Peris, per la seua labor en el teixit associatiu de les bandes de la Comunitat Valenciana; la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), que ha sigut recollit per la seua presidenta, Daniela González, pel seu compromís en la vertebració del territori des de l’associacionisme bandístic i el seu desenvolupament cultural; la Confederación Española de Sociedades Musicales (CESM), el president de la qual Vicent Cerdà ha rebut la distinció en nom d’esta entitat nascuda a Altea (Alacant) que ha contribuït a conservar una part important del patrimoni cultural i musical dels nostres pobles, amb la importància que té en la nostra terra; i el Tribunal dels Aigües de València, la més antiga institució de justícia existent a Europa, que ha sabut salvaguardar al llarg dels segles este patrimoni únic de la personalitat valenciana. En representació d’esta entitat ha recollit el premi el síndic de la Séquia de Mislata, José Alfonso Soria.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here