José Brosa: «A la XVII Setmana Taurina hem insistit en la seguretat i en les ramaderies autòctones»

Esta nit de divendres comença la XVII setmana taurina de Llíria, la més important de la comarca Camp del Túria i una de les més grans de la Comunitat Valenciana, que atrau gent de tota espanya.

Parlem amb Jose Vicente Eixarch Broseta «Jose Brosa», president de la penya BAC i membre de la Federació de penyes de Llíria, per saber de primera mà com han preparat esta setmana i les novetats. «Hem insistit en la seguretat, les ramaderies autòctones, i fins i tot Movistar Puls Toros, ve a gravar a Llíria per a la seua programació internacional.

-Com es presenta esta XVII setmana taurina?

La penya Taurina i la Miura, i després el Quiebro han fet tota la vida festejos taurins populars. Fa 17 anys, tornaren a fer-se en la plaça, com es feia antigament, en el segle passat. Hi ha documents fotogràfics de 1886. Des de fa 17 anys, ha anat evolucionant i creixent en la quantitat de penyes, hui en dia trobem una setmana taurina adaptada als nous temps, però consolidada per la gran tradició que hi ha a Llíria des de sempre.

 

Tenim 30 calafals on entren unes 900 persones, més els 12 calafals de les penyes taurines. Cada nit superem les 1200 persones. A més repercuteix en l’economia del poble, tenim estudis fets que menegem més d’1 milió d’euros a l’any en el municipi.

-Com s’ha desenvolupat tant, fins a arribar a ser un referent?

És una setmana taurina super important, ve gent de tota Espanya. En el camp de Túria és la més important, en la província també. I a nivell Comunitat Valenciana estarà entre les 15 més destacades de tota la Comunitat.

A més, som un dels municipis que més modalitats taurines abastem: bous cerrils, ramaderies autòctones.. I sobretot en este marc incomparable de la Plaça Major, on ajuntem patrimoni i cultura. És sense dubtes de les més boniques.

-Com heu preparat la seguretat dels actes?

Hem incidit molt, s’està fent una campanya de conscienciació d’aficionats, veïns, el risc és elevat, no és un accident i au, va la vida. Els que es fiquen davant perquè es senten toreros i són aficionats, sí són conscients, però un alt percentatge de gent que ve, no és conscient que un despiste és un accident que pot acabar en la vida de les persones.

Hem fet reunions amb l’ajuntament,  la Policia, les penyes taurines de Llíria i de la Comunitat, la policia autonòmica. Tenim tots els pilars per fer d’esta setmana taurina un referent en seguretat.

Hem insistit en que les penyes i elscalafaleros ho facen saber a tots els assitents, membres, boueros. Està el voluntari col·laborador que vetlla per la seguretat. Juntament amb els penyistes hem de minimitzar el risc. És una entrada lliure, i sempre hi ha un risc.

Cal diferenciar al participant, i als espectadors. Els menors són responsabilitat dels pares, hem de fer saber que no poden estar baix, ni encara que estiguen acompanyats dels pares. Ho diu el decret de la Comunitat Valenciana que és la més estricta de tota Espanya, vénen de Navarra o Albacete a prendre exemple de la nostra regulació. Hem treballat molt en seguretat però el risc 0 no existeix.

  • Quines novetats destacaries?La programació dels actes es molt amplia, continua la línia dels últims anys.Dos penyes de cavallistes que fan espectaculars «encierros». Llíria és l’únic juntament amb Segorbe on els animals acompanyats dels cavalls corren lliures fins a la plaça. S’ha buscat una arena que moleste el mínim al veïnat, i que done seguretat als cavallistes per no caiguen, sobretot a la part més perillosa del recorregut, a Partidors.El bou cerril, és el moment estel·lar. Estan durant 4 o 5 anys en la Devesa, alimentant-se en llibertat, Esta carn és molt selecta i demandada. És un animal que es cria únicament per ser torejat. Els bous cerrils que venen esta nit, els hem comprat les penyes, «els toregem a cuerpo límpio» i al dia seguen van a l’escorxador i després a les carnisseries, amb uns controls sanitaris estrictes. Una vedella o un porquet viuen 8 mesos en captivitat, i després passen directament a la carnisseria. El bou cerril no, és l’únic animal que mor lluitant. i poder mirar-lo a la cara i torejar-lo és un honor.

L’aniversari de la penya Quiebro, una de les percussores de l’afició de Llíria. Han comprat per l’ocasió 4 bous. Tot farà que siga una setmana taurina molt especial.

De fet, Movistar Plus Toros amb la Federació de penyes valencianes, han decidit vindre a gravar un capítol d’una sèrie de la cadena sobre festejos populars que s’emetrà per tot el món. Llíria és única, per la localització en la plaça i el sentiment. El director del programa s’ha interessat molt, i vindran a gravar 4 dies de la setmana Taurina per fer un programa sobre les ramaderies autòctones filmat en Llíria.

 

  • I el Futur?El futur el veig incert, gent, relleu generacional i afició hi ha molta. Però hem de buscar l’equilibri, cal saber transmetre al ciutadà, treballar en els polítics i despatxos. Evolucionar: No podem dir «tota la vida s’ha fet així». Això ja no val, ens hem de renovar, cuidar la seguretat, no molestar als veïns. Afició i «cantera» hi ha molta, a vegades massa, diu mentre somriu i acaba d’arreglar tot per esta nit que arranca la setmana taurina de Llíria.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here