Llíria i Valeria, unides per la figura de Nigrino

El llegat històric de Llíria va estar present a les XVIII Jornades Romanes, que es celebren esta semana a la localitat conquense de Valeria.

 

A l’esglèsia de la Sey va ser presentat este dimecres el llibre ‘Nigrino, la condemna de la memòria’, de Xavier Cervera. Cal destacar que el cònsol edetà Marco Cornelio Nigrino tingué una estreta vinculació amb Valeria, en ser els seus progenitors procedents d’esta localitat, com recordà l’organitzador de les Jornades, l’historiador Julián Torrecillas. 

L’acte va estar presidit per l’alcalde de Valeria, Juan Pedro Martínez, i per l’alcalde de Llíria, Manolo Civera, que felicità el seu amfitrió: “Valeria té un patrimoni romà excepcional i ho divulga d’una manera fantàstica, amb molt d’esforç, bon gust i atenció als detalls. Per aixó ve gent de tota Espanya a les seues prestigioses recreacions d’època”. En rebre l’admiració dels experts presents pel ric patrimoni cultural edetà, Manolo Civera es va comprometre a que Llíria tinga una presència encara més destacada en les pròximes Jornades Romanes, que es celebraran l’any 2020, amb la participació de músics i actors edetans que viatjaran expressament a Valeria. Cada any, més de 4000 visitants s’acosten  a esta població per a disfrutar del seu patrimoni i les recreacions històriques a “A Valeria Condita”, una festa declarada d’interés turístic regional. 

Ahir també es van establir les bases per a iniciar el protocol d’agermanament entre Llíria i Valeria. Durant els pròxims mesos, el comité científic de Lauro, juntament amb els tècnics municipals de les respectives localitats, aprofundiran en la investigació sobre la vinculació històrica i cultural entre els dos emblemàtics enclavaments romans, amb el assessorament de la Universitat de València i la Universidad de Castilla la Mancha. “A Valeria i a Llíria ens unix la destacadíssima figura de Nigrino, que encara ha adquirit més rellevància des de la publicació del fantàstic llibre ‘La condemna de la memòria’. Ens unix també la nostra estima per un passat comú. Des d’ara investigarem conjuntament els nostres llaços històrics per divulgar-los com es mereixen”, va declarar Civera a la finalització de l’event. 

La presència de Llíria en estes reconegudes jornades suposa un pas més en la posada en valor del seu llegat romà, després del trasllat de l’Oficina de Turisme als Mausoleus i de l’inici de les obres de restauració de les Termes de Mura.  

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here