Fina Pérez: No és abús, és violació¡

NO ÉS ABÚS, ÉS VIOLACIÓ!

Fa poques hores hem conegut que el Tribunal Suprem ha dictaminat que els fets ocorreguts en els “Sanfermines” de 2016 van ser violació i no abús sexual, ampliant la condemna als cinc membres de la «Manada», per un delicte continuat de violació a les penes de quinze anys de presó, a cada un d’ells, inhabilitació absoluta durant el temps de la condemna, prohibició d’acostar-se i comunicar-se amb la víctima durant vint anys, i a vuit anys de llibertat vigilada. A ningú se li escapa que esta és una sentència molt esperada, que marca un abans i un després, que resulta fonamental per a la protecció dels drets i llibertats de les dones, i que ajuda a avançar en una societat lliure de violència sexual.

Una sentència que tampoc ha deixat indiferent a cap partit polític i des del PSOE fins al PP, passant per C’S i PODEMOS, han aplaudit la decisió del Suprem i han emès comunicats i d’aquesta manera, PODEMOS, a través de Pablo Iglesias, ha apuntat que aquesta resolució és una «victòria del moviment feminista»; C’S celebra la sentència i que «per fi caiga tot el pes de la llei sobre els violadors de la Manada», en paraules d’Inés Arrimadas; el PP, a través de Cuca Gamarra, assenyalen que el que va passar a Pamplona «va ser violació» i que «no hi ha dubte d’això»; i des del PSOE, Pilar Cancela ha destacat que «la lluita sempre val la pena» i Pedro Sánchez ha tuitejat «va ser violació, perquè només si és si».

Fins arribar a aquesta sentència moltes han sigut les dones, també homes, i les associacions de dones que, a més d’eixir al carrer indignades per l’anterior sentència i la criminalització de la víctima, hem manifestat i defensat la necessitat d’una modificació legal per diferenciar el delicte de violació i agressió sexual del delicte d’abusos, així com la necessitat que la igualtat i la perspectiva de gènere estiguen presents en tots els àmbits de la societat i en les polítiques públiques, perquè només així es podrà avançar per tenir una societat més justa i lliure d’estereotips i prejudicis.

A la vista de les declaracions dels partits polítics sembla que hi ha unanimitat i que les esperades i desitjades reformes legals que impedisquen la confusió entre abús sexual i violació, transcorreran per un camí de roses, i que el pacte d’estat contra la violència masclista serà possible. Veurem.

Mentre es materialitzen estes reformes, i ens alegrem per ella, per la dona que ha tingut valentia i fermesa fins a arribar al Suprem, per les dones que tenim dret a eixir al carrer sense por, per totes les víctimes d’abusos i agressions, per les víctimes de violència de gènere en qualsevol de les seves manifestacions, no ens podem oblidar que es continuen produint agressions i assassinats, perquè avui mateix, mentre estem alegrant-nos per esta sentència, una dona ha estat assassinada a Tenerife, i tot apunta que es tracta d’un nou cas de violència masclista. I ja són més de mil.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here