Estudi dels alumnes de l’IES Laurona: «els valors de contaminació de Llíria estan per baix la mitjana»

Els alumnes de l’IES Laurona de 2n han desenvolupat un projecte de diversitat d’ecosistemes on han estudiat paràmetres mediambientals a diferents indrets de Llíria com la Concòrdia, Partidors o Mura. Un estudi que eix de les aules de l’Institut per anar a resoldre problemes concrets: les plagues de mosquito tigre en estiu, o identificar abocadors il·legals de la nostra zona. A més han creat una APP “femnatura” per donar a conèixer entre els més joves tots els resultats del seu estudi.

Dora Catalá, professora de CTM de l’IES Laurona va proposar als alumnes aplicar allò que estaven estudiant sobre medi ambient a la pràctica. Així és com estos estudiants de segon curs, isqueren de les aules als paisatges de Llíria. Muntaren un aparat a Partidors per mesurar la qualitat de l’aire, però el varen furtar dos dies després de posar-ho. No es varen desmoralitzar i anaren a la Concòrdia de la mà de la Societat de caçadors de Llíria.

A la presentació del projecte dilluns a Ca La Vila, els alumnes varen explicar els objectius d’este projecte «Examinar els ecosistemes de bosc i horta de l’entorn de la ciutat. S’estudien les espècies ornitològiques i les espècies de flora més comuna a aquests entorns. S’estudien els tipus de sòls trobats en aquests ecosistemes i la seva vulnerabilitat enfront de la contaminació, s’analitzen i comparen els diferents paràmetres mediambientals i de contaminació més rellevants» comenten els alumnes a la seua explicació.

Però el projecte no acaba en les causes. Els alumnes han proposat solucions per problemes específics que patim a Llíria, com les plagues de mosquito tigre que han augmentat en estiu a Llíria. Per intentar resoldre este problema, han proposat intruduir rates penades, que s’alimenten d’estos mosquitos per combatre la plaga.

Un altre tema que s’han adonat és la proliferació d’abocadors il·legals que tenim al nostre terme municipal. Malgrat la qualitat de l’aire i del sol del terme, és prou bona, segons l’estudi, si s’ha vist nivells de contaminació als estudis des de Santa Bàrbara o l’horta, malgrat que el pitjor és que estos estudiants han identificat molt abocadors incontrolats al terme de Llíria, que han marcat a l’APP.

«Es proposen mesures per donar solució a les problemàtiques mediambientals trobades com el disseny d’Apps «femnatura« per a la ubicació i posterior control d’abocadors incontrolats, col·locació de caixes niu per afavorir algunes de les espècies ornitològiques del lloc, proposta d’ubicació de nous punts d’aigua« ens explica Dora Catalá, la professora al capdavant del projecte. De fet, han presentat este projecte als III Premis ENDESA d’Ecoinnovació educativa.

A més este projecte, amb el suport de la Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament,  ha volgut ser inclusiu, amb la col·laboració de VeoloCEFIRE– CTEM i CIDECSIC el grup de discapacitats de Villar, que han construït les caixes de fusta perquè les aus facen els nius.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here