Els alcaldes de la democràcia a Llíria

Els alcaldes de la democràcia a Llíria s’han reunit esta vesprada de divendres a ca la Vila amb motiu dels 40 anys d’ajuntaments democràtics. I és que el 3 d’abril de 1979 tingueren lloc les primeres eleccions municipals amb democràcia de tota espanya.

Una taula redona ha reunit sis alcaldes i una alcaldessa de Llíria. La trobada ha comptat amb la participació de Manolo Civera, José María Jordán, Vicente Soldevila, Vicente Castellano, Ricard Torres, Fina Pérez i Manuel Izquierdo. Faltava Enrique Manuel Pérez (1981-1983) que va morir fa uns anys, i al qual han recordat a l’acte i Miguel Pérez que no ha pogut acudir.

Aquelles primeres eleccions va ser alcalde Josep  Jordàn del PCE. D’aquells moments ha recordat Jordán la passió i les ganes que hi havia en la transició i el començament de la democràcia. També els problemes i la falta d’experiència que tenien. «Però posarem moltes mesures simbòliques que eren com trencar en aquell vell règim, i tot el que representava».
Després ha parlat Vicent Soldevila, que va ser l’alcalde que va comprar la Fabrica Rios, on després es va posar, el reten de la policia, els jutjats, l’IES Laurona… Soldevila ha contat moments d’aquella adquisició amb un to tranquil i distingit que ha predominat en esta xerrada d’alcaldes que ha moderat Empar Llàcer i que ha organitzat Paco Garcia.

El tercer en parlar ha estat Vicente Castellano «Cada legislatura ha tingut alguna dificultat, la meua va ser que haguérem de donar el terme de Domeño» ha manifestat Castellano d’aquella època.

Ricard Torres va estar fa 28 anys d’alcalde de Llíria, i ha volgut matisar entre les coses urgents que cada dia té l’ajuntament, i les coses importants, que a vegades són impopulars, però que són les que modernitzen a la llarga la ciutat. Torres ha assenyalat que ara ve els dissabtes a vore a la seua néta, i passeja pel Parc de la Bombilla, «i m’agradaria explicar-li com era abans, o com anàrem les negociacions per fer el parc, però clar només té 3 anys, i al final no li dic res» ha bromejat.


Fina Pérez, ha tingut paraules per mostrar la seua satisfacció en esta reunió, i ha recordat que la primera legislatura només dos dones es presentaren com a candidates a Llíria, i en esta última legislatura ja han estat 11, «alguna cosa ha canviat» ha manifestat l’única dona alcaldessa que ha tingut Llíria en estos 40 anys de democràcia.

Després ha arribat el torn de l’últim alcalde, Manolo Izquierdo «jo parlaré un poc més dels cinc minuts que tenim assignats cada alcalde, que jo he estat més temps» ha dit amb sentit d’humor. Izquierdo, que va estar tres legislatures al capdavant de l’Ajuntament de Llíria, ha fet un recordatori de les obres que ha fet, com l’Hospital, el Multiusos, o el Conservatori i l’escola de dansa. «Ara de jubilat estic feliç, feia que no em posava la corbata des que deixi de ser alcalde» ha manifestat en l’humor que caracteritza a Manolo «és la meua forma de ser, però sempre he anat on ha fet falta per millorar el poble de Llíria» ha finalitzat.


Manolo Civera ha agraït als alcaldes este moment que han compartit i ha emplaçat a tots els veïns de Llíria a l’acte de demà a les 12 al Multiusos, on estaran tots els regidors de l’Ajuntament en estos 40 anys. L’acte ha acabat amb una foto històrica amb els alcaldes i regidors assistents.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here