Susi i Rosario, dos dones emprenedores, que són l’ànima de Ca Susi

Susi ha estat 41 anys darrere del mostrador de Ca Susi. Des de fa 9 anys és Rosario Coll qui s’ha fet càrrec d’este forn que és en un referent dels productes tradicionals de Llíria. Un forn que està a punt de complir 50 anys gràcies al treball i visió empresarial d’estes dos dones, que han estat l’ànima del forn més xicotet i cèntric de Llíria. Esta és la conversa entre estes dos dones i la Filla de Susi, al voltant d’una vida en Ca Susi.

Des de xicoteta, Susi treballava en la fàbrica Rios. Quan tancà la fàbrica, Susi va insistir a quedar-se el forn dels pares de Miguel Àngel. «El forn el duia m’aguela Conxa, fins que es féu major i ho agarrà ma mare. Jo ja nasquí en el forn en el 68. Per mon pare no s’haurien quedat el forn, ella va ser l’emprenedora» comenta la filla de Susi. «Després feren un equip, ell va ser el forner, i ella de cara al públic». «Jo he disfrutat, la gent m’ha ajudat molt» diu Susi«jo també he disfrutat molt, de xicoteta en les boletes per fer «els cocots» comenten mare i filla.

Fa 9 anys es va jubilar «per mi jo haguera seguit, m’encanta la gent» confessa Susi. Rosario Coll es va fer càrrec, «ara et contaré un secret, quan jo treballava en el forn dels meus pares i anava a repartir els caps de setmana, passava amb la furgo per davant de Ca susi abans de començar a treballar, per inspirar-me. La veia en el mostrador, tot tan bo, tot acabat de fer, i a ella allí despatxant. Per això, quan em va cridar per fer-me part de Ca Susi, va ser com un honor i un somni fet realitat» diu amb humilitat Rosari Coll.

Fa un any Rosario va obrir, el seu propi local en un dels esdeveniments socials a Llíria, «Tenia moltes ganes de com va fer Susi fa anys, obrir el meu propi negoci. He guardat la marca de Ca Susi, perquè realment és un homenatge a esta dona» li diu en admiració a Susi. «És una xica que la volem molt. Em recordava a mi, en els fills, molt treballadora, la presència, com tracta a la gent» comenta Susi sobre el traspàs a Rosario.

És un encontre entre dos dones emprenedores, treballadores que han creat una de les marques empresarials més significatives de Llíria. Un èxit que a més del pa que feia Miguel Ángel, ha estat creat per dones «S’ha d’afegir a Loles, ella continuà en Ca Susi, és com de la família, ha estat sempre. Ella entrà de xicoteta, i de seguida va ser com si fóra una filla» assenyala Susi amb afecte. «I les meues filles, elles de xicotetes les posava una tauleta i a fer els deures del cole. Després ajudaven» recorda Susi dels anys 70 quan les dos filles eren xicotetes. «Eren anys en què Llíria i les urbanitzacions com San Gerardo es varen desenvolupar, i molts venien a comprar a ca Susi. Nosaltres cresquérem en paral·lel» assenyala Susi dels inicis.

«Sempre he posat molt bon producte», reconeix Susi, «si ma mare això és de veres, ho feia en molt d’amor» conversa la seua filla Susi. «Jo quan entrí continuí tot igual, intentant fer com ella ho feia» apunta Rosario amb un somriure d’agraïment en una xerrada on l’amor i admiració està en l’ambient al menjador de Casa de Susi, que molt amablement ens ha rebut «jo estic encantada de rebre visites, a mi m’ha agradat molt la gent, estic molt agraïda, jo he segut feliç» finalitza Susi esta conversa entre dones. «Ma mare no sap estar en casa, per ella sempre estaria muntant coses» diu amb humor la seua filla.

 

Dos dones que han contribuït a fer que este forn estiga a punt de complir 50 anys d’èxits i el reconeiximent dels clients, des que va començar allà pels 60 fins que els seus productes han arribat a una taula reial.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here