Fina Pérez: La Vaga Feminista del 8 de març de 2019

LA VAGA FEMINISTA DEL 8 DE MARÇ DE 2019

Cada vegada més, març és el mes feminista per excel·lència, no hi ha més que veure la quantitat d’actes que es realitzen al voltant del dia 8, jornada de lluita feminista a tot el món en commemoració del 8 de març de a 1908 quan les treballadores de la fàbrica tèxtil anomenada Cotton, de Nova York, van declarar una vaga en protesta per les condicions insuportables de treball. L’amo no va acceptar la vaga i les obreres van ocupar la fàbrica. L’amo va tancar les portes i va calar foc morint abrasades les 129 treballadores que hi havia dins.

Si bé és veritat que són molts anys commemorant aquesta data amb molt diverses activitats en associacions, col·lectius, pobles i ciutats, és mes cert encara que des de 2017, la commemoració s’ha globalitzat i és que va ser eixe any quan les feministes argentines, van convocar la primera vaga global, amb el lema «ni una menys, vives ens volem». Un moviment que va traspassar ràpidament fronteres per arribar al 8 de març de 2018, en el qual milions de dones a tot el món, vam protagonitzar la vaga feminista, ocupant els carrers per fer visibles els nostres treballs, les nostres demandes i els nostres cossos. I aquest any 2019, el 8 de març s’ha tornat a convocar la vaga feminista de 24 hores perquè, al llarg dels anys, s’han anat obrint espais i aconseguint alguns canvis, «però no tots ni per totes» i les vides de moltes dones continuen marcades «per les desigualtats, per la violència masclista, per la precarietat laboral, per processos d’exclusió derivats dels nostres llocs de treball, per l’expulsió dels nostres habitatges, pel racisme i per la no corresponsabilitat ni dels homes ni de l’Estat en els treballs de cures «. (Argumentari de la Vaga Feminista 8M).

La vaga feminista va més enllà del que tradicionalment s’ha entès com vaga general ja que ha d’assolir no només l’àmbit laboral, sinó que ha d’arribar a altres espais, com els de les cures, el consum, la vida estudiantil o la associativa.

Sabem el que és una vaga laboral, però som coneixedores de que no totes les dones poden exercir el seu dret a la vaga a causa de les desigualtats i precarietats laborals, (treballs de l’economia submergida, treball domèstic, de cura, treballs sense contracte, … ) des de les associacions i col·lectius, s’organitzen activitats en les que sí que es pot participar, commemorant el 8 de març. I és en això últim en el que a Llíria tenim infinitat d’activitats, molt diverses, reflectides totes elles en la Programació per a la Igualtat de Gènere organitzada per l’àrea de polítiques inclusives i igualtat de l’Ajuntament de Llíria en col·laboració amb diferents entitats i associacions: xerrades, taules rodones, cartells, fotografies, premis, esport, tallers, visites culturals, cinema, documentals, exposicions, homenatges, música, gala cultural, teatre, dansa, ….

Amb la vaga de cures es pretén fer visible i donar valor al treball quotidià que moltes dones realitzen, deixant palès que el sistema econòmic col·lapsaria sense aquest treball. I, com diu l’argumentari de la vaga: «Sabem que amb deixar de tenir cura un dia no farem un gran canvi, per això convidem a que això siga l’inici d’una nova forma d’organitzar i compartir els treballs de cures».

Ajudar a crear un món social i ambientalment just és un dels objectius de la vaga de consum, i per a això es proposa que el 8 de març parem de consumir, que deixem de comprar coses innecessàries, que deixem de sobreescalfar les cases, d’usar els vehicles per a qualsevol desplaçaments, d’acumular objectes i malbaratar aliments. Per tot això serà necessari «fer un consum conscient i sostenible no només a nivell individual».

Lògicament la vaga estudiantil suposa parar en col·legis, instituts i universitats i és el que proposen les estudiants del moviment feminista, bàsicament perquè el sistema educatiu està molt lluny de ser un espai en el qual es creix en equitat i igualtat social, amb moltes reivindicacions: educació amb perspectiva de gènere, visibilitat de les dones en la història, en els llibres, a les aules, trencar sostres de vidre en investigació o promoció, educació lliure d’estereotips sexuals, coeducació i corresponsabilitat, etc.

Per visibilitzar tots aquests aspectes de la vaga de 24 hores convocada per al dia 8, l’Assemblea Feminista de València ha organitzat un seguit d’activitats, en diferents àmbits, com el cultural, laboral, justícia, educació, consum o immigració, que s’estan portant a la pràctica des del dia 1 de març i que s’ha anomenat, «8 dies de revolta»:

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here