Música per silenciar el so de la Guerra

Foto: Pablo Tosco

 

La música sonava pels carrers d’estos pobles, com a Llíria. Fins que el soroll de les bombes li guanyaren la partida i la música s’apagà. Ara, Mikel Aizpurua, junt amb l’ONG Músics Solidaris Sense Fronteres intenten que la música torne després dels anys de guerra, a omplir els carrers i les escoles de Síria. I per aconseguir-ho, demanen l’ajuda de tot un poble que sap de la importància de la música, en un acte que tindrà lloc dijous al Conservatori de Música de Llíria.

Fa uns mesos, Mikel Aizpurua ens contava de la creació d’un CD de música per recollir instruments per les escoles de Síria.  «A finals de l’any 2017, la seu basca de l’ONG junt amb el músic sirià establert a Barcelona Gani Mirzo, encetaren una campanya de replegada d’instruments i accessoris musicals anomenada «Banc d’Instruments» per a escoles de música de Síria, recolzada per la seu valenciana de l’ONG. La primera fase d’aquest projecte ha finalitzat amb l’entrega, fa tres mesos, de més d’una tona d’instruments i accesoris musicals, amb l’objecte de canviar els sons de la guerra i les bombes per música.

 

Una vegada entregat aquest primer enviament, acaben d’iniciar la segona fase del projecte amb la recollida de nous instruments i accessoris: «Volem posar en marxa una segona expedició amb la intenció d’ajudar a formar en la música i en l’harmonia a la infància síria que està sofrint gran patiment a causa de la guerra i dels efectes col·laterals de l’acció bèl·lica.  És per això que hem presentat recentment el doble CD «Els Drets Humans, a bombo i platerets» amb les millors gravacions en directe de les obres interpretades al llarg dels concerts solidaris per la Banda Simfònica Músics Sense Fronteres, creada per la seu valenciana de l’ONG. A més a més està previst oferir festivals solidaris en diferents poblacions valencianes on es podrà adquirir el doble CD, els fons dels quals es destinaran íntegrament a aquest projecte.

Una de les primeres jornades solidàries tindrà lloc el proper 21 de febrer a les 18:30 h a l’Auditori del Conservatori Professional de Llíria. En ella presentaran el projecte, projectaran el documental “Regreso a Kobane (Siria). Desenterrar el sonido”. Segons ens conta Mikel «De tot el procés d’entrega dels instruments, els fotoperiodistes argentins Pablo Tosco i Migue Roth han realitzat el documental «Regreso a Kobane. Desenterrar el sonido» que retrata la recol·lecta i repartiment dels instruments musicals a Siria. 

L’acte finalitzarà amb l’actuació del Cor del Conservatori Professional de Música de Llíria, dirigit per la professora Ana Bodí.

Durant algunes setmanes es podrà col·laborar amb aquest projecte fent una donació d’instruments i accessoris musicals de tot tipus a la seu del propi Conservatori de Llíria.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here