L’arxiu municipal demana col.laboració ciutadana per ampliar el fons fotogràfic de Llíria

L’Arxiu Municipal ha començat una campanya de recerca de material fotogràfic entre els veïns i veïnes de Llíria, per recuperar i digitalitzar la història del municipi en imatges. I és que, l’arxiu municipal es va cremar en 1936, i va desaparèixer quasi tot el legat que guardava des de l’Edat Mitjana. Ara Susana i Carles, encarregats de l’arxiu municipal de Llíria demanen l’ajuda de la ciutadania per documentar la nostra història.

De moment, Susana i Carles han aconseguit quasi 1000 fotos ja digitalitzades que els han fet arribar els veïns de Llíria. “Varen començar amb les Casetes Noves i l’exposició fotogràfica que férem. A partir d’ahí, la gent se n’ha adonat compte de la tasca que fa l’arxiu municipal i hem començat esta campanya per recollir fons gràfic i documental de Llíria”, expliquen Susana i Carles, encarregats de l’arxiu, contents amb la resposta de la gent.

Fotos donades o prestades per digitalitzar de veïns de Llíria:

Treballadores de la Fàbrica dels Ríos esmorzant. Fons Amparo Castillo Mas
La caserna de la Guàrdia Civil i el centre de Bombers al pati de Sant Francesc (1975). Fons Rafael Solaz Peñarrocha

Una campanya de digitalització a la qual volen convidar a tots els veïns i veïnes de Llíria que tinguen a casa, fotos antigues. “Només les cedeixen, les digitalitzem i li les tornem incideix Carles davant la màquina per digitalitzar al moment les fotos en alta resolució.

“També s’ha donat el cas de persones que han volgut donar el seu arxiu personal, com es el cas de “Filasa”, que tenia moltíssimes fotos de futbol, del Canó i de la història del club edetà. Ell ha volgut fer una donació, encara que continua amb la titularitat de les fotos”, explica Susana.

Els inicis del Llíria CF. Fons José Sánchez Castillo

“Hi ha moltes fórmules, es pot firmar un contracte per les cessions fotogràfiques temporals i també fer donacions. entre tots volem crear el fons digital fotogràfic que recullen la història de Llíria” assenyalen estos dos professionals.

-Quins temes interessen?

En principi dona igual el tema, però alguna imatge que done molta informació del municipi: carrers vells, com ha canviat, festes, comunions.

-Ha vingut ja gent amb fotos?

Sí, prou, ja tenim 30 fons digitals de donacions. Si no volen, no ens les quedem, les digitalitzem i les tornem, això és important recalcar-ho. No es queden ací a l’arxiu, se les porten a casa recalca Carles perquè la gent no tinga por que va perdre les fotos.

L’Arxiu Municipal ha patit molt, segons ens explica l’encarregada:”Tot el que venia de l’època medieval es va cremar en 1936 amb la Guerra Civil. Queden només uns 50 pergamins de tota la història de Llíria, la “Carta Pobla” amb què es va fundar la ciutat, els documents de sequiers o del Forn de la Vila que era privilegi Reial, tot va desaparèixer cremat en una foguera a la Plaça Major” lamenta Susana.

“Llíria degué tindre un arxiu molt important, com a Vila Reial, i inclús amb la conversió de ducat després del “Decret de Nova Planta”. Alguns pobles com Benaguasil o Benissanó han conservat quasi intacte l’arxiu. No és el cas de Llíria reconeix Susana després de més de 20 anys a l’Arxiu Municipal.

El document més antic de Llíria és de 1335, i dos són els pilars d’este fons municipal: La Cámara Agraria” que és comarcal i que documenta tota l’època del Franquisme, i el Fons del cronista José Durán que retrata Llíria des dels 30 fins als 70 del segle XX.

Retaule Major Barroc de l’església de l’Assumpció desaparegut al juliol de 1936 Fons José Durán Martínez
Plaça Major als anys 1930. Fons José Durán Martínez
Vista parcial de Llíria (ca1970) Fons José Durán Martínez

“També estem creant un Fons Industrial, d’antigues fàbriques de Llíria, com les MASES, que no teníem fotos. En l’eixida de Llíria on estava la fàbrica de llet, hi havia una fàbrica d’espart relacionada amb la fàbrica de Rios, de la qual també hem arreplegat moltes fotos per fer una exposició que s’inaugurarà el mes que ve” assenyala Carles.

Treballadores de la Fàbrica dels Ríos esmorzant. Fons Amparo Castillo Mas
Antiga fàbrica de Les Maces. Fons Fina Lázaro Montanñana

Una de les joies que guarda este arxiu, són la donació del primer retratista que vingué a Llíria, Bartelemy, un francès que va vindre a Llíria i va muntar el primer estudi fotogràfic de la història del municipi. De fet, Durán el cronista ja el nomena a les seues cròniques, i ara L’arxiu ha aconseguit recuperar estes primeres fotografies de la gent de Llíria.

Així que ja saps, si vols ajudar a recuperar la història gràfica de Llíria, pots deixar les fotos que consideres rellevants a Carles i Susana, i en una setmana, les tornes a tindre a casa, això sí, sempre quedaran per poder contar la història del nostre municipi.

Perquè com finalitza Carles: “l’Arxiu Municipal pretén convertir-se en custodi de la memòria i història dels llirians, perquè igual que nosaltres podem tindre a l’abast pergamins del segle XIV, documentació dels llirians dels segles XVI, XVII, XVIII i XIX, puguen també les llirianes i llirians del futur poder conèixer el nostre dia a dia, els nostres costums, festes, tradicions, paisatges… i així interpretar el legat que els deixem.”

Si vols col·laborar:

Arxiu municipal de Llíria

C/ Juan izquierdo,1

46160 Llíria

962792766

Mail: arxiu@lliria.es

 

 

 

 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here