Refugis, nius de metralladora o un aeròdrom: El Patrimoni bèl·lic de Llíria a estudi

Les I Jornades de Memòria Històrica de Llíria que se realitzaran entre el 29 de novembre i l’1 de desembre, pretenen donar a conèixer els treballs de catalogació i documentació del patrimoni bèl·lic edetà. Llíria compta amb un ampli patrimoni defensiu, com refugis, nius de metralladora, i fins i tot, vestigis d’un antic aeròdrom militar de l’època de la II República.  A estes jornades, professionals i estudiosos explicaran la seua documentació, tant a través de fons municipals propis, com de la Conselleria de Territori i Habitatge a través de la Càtedra Demetrio Ribes.

L’Ajuntament va contractar fa uns mesos, la redacció d’un projecte de catalogació i documentació de tots els enclavaments defensius del municipi que les forces republicanes van construir tant en el nucli urbà com en diverses partides del terme municipal.

Aquesta catalogació no és l’única iniciativa que s’està duent a terme en relació amb la memòria històrica. Segons l’edil, “des de l’Ajuntament, gràcies a la coordinació amb el Comissionat d’Experts en Memòria Històrica de Llíria, s’està treballant en diversos àmbits per retornar la dignitat i la memòria als familiars que van rebre represàlies del franquisme, així com recuperar elements i patrimoni que havia estat oblidat durant els últims 80 anys”.

Per conèixer l’estat d’aquests treballs, s’han programat les I Jornades de Memòria Històrica de Llíria. L’inici es produirà el pròxim 29 de novembre, amb la presentació a Ca la Vila del Catàleg de béns defensius de la II República a Llíria. El dia 30, també a Ca la Vila, es presentarà el catàleg d’Aeròdroms Valencians republicans en la Comunitat. I el dia 1 de desembre, a les 09.30, des de la Plaça Major, es realitzarà una visita guiada a diversos enclavaments defensius existents en la localitat i terme municipal de Llíria.

Per apuntar-se a la visita guiada dels elements defensius, serà necessari realitzar una inscripció mitjançant l’enviament d’un correu electrònic amb les dades personals a mall@lliria.es. Les places són limitades.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here