Josep Mª. Jordán: De l’economia dels anys 70 a l’actualitat

LLETRES D’HORABAIXA

 

PRIMERA ETAPA DEL VIATGE BIBLIOGRÀFIC:

DE L’ECONOMIA DELS ANYS 70 A L’ACTUALITAT

Josep Mª Jordán Galduf

El proper dimecres, dia 14 de novembre, a les 18:30h, comence (al centre multiusos) un viatge bibliogràfic al qual vos convide a acompanyar-me. És un recorregut pels meus llibres, pas a pas, tal com vaig indicar en un article anterior.

Aquesta primera etapa del viatge (la primera sessió del recorregut bibliogràfic) la dedique a dos llibres d’economia que foren, cronològicament, el primer i el quart que vaig publicar. Els dos en castellà. Són els següents:

  1. Introducción a la Política Monetaria. General y de España (escrit amb la col·laboració de M. Sánchez Ayuso i V. Fuentes Prósper), Ed. Túcar, Madrid, 1976.
  1. La Política Económica como Economía Política. Economía social de mercado, socialdemocracia y socialismo, Ed. Fernando Torres, València, 1979.

Quin va ser el context en el qual vaig escriure aquests llibres? Quin és, de forma simple, el seu contingut central? Quina relació guarden amb altres treballs meus i amb els esdeveniments i principals idees de l’època? Quina mirada podem fer d’aquests textos en el present? Continuen tenint alguna vigència?

Tot això tractaré de comentar-ho en aquesta primera sessió. Una sessió en la qual m’acompanyarà Víctor Fuentes Pròper, professor de la Universitat de València que va col·laborar en l’elaboració del primer llibre. L’altre col·laborador hi va ser Manuel Sànchez Ayuso (que va prologar també el segon llibre), catedràtic de la nostra disciplina i que malauradament va faltar ja, l’any 1982. Dos persones molt estimades per mi.

Si hem de comparar alguns trets de la matèria d’aquests llibres amb esdeveniments i problemes de l’actualitat, puc anticipar aquestes qüestions que desenvoluparé el proper dimecres:

  1. Quina era la política monetària dels anys 70, quan encara teníem la pesseta i encetàvem la democràcia, i quina és la política monetària actual, quan tenim l’euro i formem part de la Unió Europea?
  2. Com han evolucionat les idees econòmiques dominants, després de superar la greu crisi dels anys setanta i travessar la gran recessió recent de 2008 a 2013?
  3. Com es confronta la visió i el pensament que hi ha present en aquests dos llibres amb la que apareix en altres llibres actuals? Com ara, el llibre de Mario Vargas Llosa La llamada de la tribu, Ed. Alfaguara, Madrid, 2017.

Agafeu el bitllet i disposeu-vos a fer amb mi la primera etapa d’aquest viatge bibliogràfic. Benvinguts i que ho passeu bé.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here