Es retirarà la placa de Francisco M. Merenciano per simbologia franquista

La ciutat de Llíria procedirà a la retirada de la simbologia franquista, que encara persistix als carrers del municipi. El plenari va aprovar esta iniciativa a instància del Comissionat d’Experts de la Memòria Històrica de Llíria i que, a més, complirà amb la Llei de Memòria Històrica del 2007 i amb la Llei de Memòria Democràtica Valenciana.

Amb esta mesura, s’inicia un procés de retirada de fins a sis plaques del règim dictatorial, que estan ubicades a vivendes i comunitats particulars. Per això, el consistori sol·licitarà la retirada dels elements als propietaris, als que oferix la col·laboració necessària.  En cas que els propietaris no retiraren voluntàriament els elements en un termini de 30 dies, l’Ajuntament traslladarà la informació a l’Institut Valencià de la Memòria Democràtica, perquè òbriga un expedient subsidiari de retirada de la corresponent simbologia.

D’entre els sis elements de la simbologia de la dictadura, destaca la placa de Francisco Marco Merenciano, qui va ser un metge i destacat membre de la Falange a València. Este psiquiatra va denunciar el doctor Juan Peset Aleixandre, qui va ser condemnat a mort en dos consells de guerra i afusellat el maig del 1940 a la ciutat de Paterna.

Segons el regidor de Cultura i Memòria Històrica, Paco García, “després de 40 anys de democràcia, és el moment de reparar i restituir la memòria a la capital del Camp de Túria. Gràcies a la decisió del plenari, eliminaren la simbologia del règim colpista dels nostres carrers”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here