Marcos Galeano, representarà a Espanya en la final del «World Robot Olympiad»

Marcos Galeano Ibañez estudia sext de primària al col.legi de Santa Ana. Des de xicotet ha tingut una passió: muntar i desmuntar Legos. Això li va dur a la programació i a la robòtica. Ara, amb a punt de complir 11 anys, anirà a representar a Espanya a la Final del prestigiós torneig mundial «World Robot Olympiad» en Tailàndia.

Marcos ve de familia de metges, però ell ho ten clar «jo trencaré la tradició. De major vull ser ingenier aeronautic» diu amb una seguretat que sorprèn als seus 10 anys «bo, el 4 de novembre cumpleix 11» puntualitza amb un somriure. «Vull donar les gràcies als meus pares per donar-me suport». I és que els seus pares, davant la passió de Marcos, l’apuntaren a Droide, una acadèmia de robòtica a València amb qui fa un mes ha quedat tercer a la WRO nacional.

 

De fet, Marcos ix de classe amb dos objectes en les mans «són el guardó del campionat regional, i del d’Espanya» ens explica amb naturalitat. «Al principi pareixia que no sabia res, però he anat aprenent i passant fases. Primer les comarcals, regionals, i a setembre anaren a Girona a la fase nacional» ens explica de tot este procès.

El seu equip que es diu «MIM Robot» per Marcos, Irene i Manuel els tres alumnes que el formen, varen quedar tercers a la final WRO d’Espanya amb el seu robot MIM, «agarra unes peces i les deixa en el seu lloc, l’hem de programar i construir. Ara estem intentant fer-ho més complexe de cara a la final WRO de Tailàndia» ens explica com si fóra senzill, encara que ell ho té clar «construir és el que més m’agrada del món».

 

Fins que comence el viatge el pla de treball és millorar el robot: «allí competim per temps. Jo tinc esta caixa, hem de muntar el robot en dos hores i mitja. Després una prova sorpresa, que això a vegades et deixa molt despagat» assenyala amb humor Marcos.

Serà del 16 al 20 de novembre quan se celebre la Final d’este prestigiós concurs a Tailàndia, on van més de 70 països: Rússia, Corea, EUA, Japó, França. «Jo crec que guanyarà Corea, són molt bons» prediu Marco. Ell i els seus companys, Irene i Manuel, acompanyats dels seus pares aniran a competir en representació d’Espanya «van dos equips catalans, i el nostre equip. D’allí espere una bona experiència i passar una bona estona» diu tranquil com si anara al cantó de casa.

«Un amic meu que li diuen Javi, em digué que confiava en mi» afegeix, mescla de timidesa i valentia «i això m’ha agradat molt». I és que tot el cole, alumnes i mestres estan molt il·lusionats amb Marcos. «És un poc de pressió però m’agrada que confien en mi».

 

També els seus professors estan feliços: «Fa 5 anys començarem robotica en el col.legi de Santa Ana. A Marcos, que era un xiquet,  li va agradar tant que va anar a una acadèmia de València per desenvolupar està inquietud. Hi Ha sorgit el germen d’un futur enginyer» ens comenta Miquel Quiles, professor de Santa Ana i encarregat del Desafio Robot.

Marcos li agrada tant la robòtica, que anà convidat l’any passat en el grup dels majors al Desafio Robot, que va guanyar el Cole de Santa Ana, «Ell és alumne de primària, quan arribe a quart no sé què farà. És important que els nanos programen màquines, nosaltres ho fèiem quan anàvem a la Universitat ells ja ho fan en primària», diu Miquel Quiles amb orgull de vore la passió dels seus alumnes per la robòtica.

 

«Ell encara que és de primària, competeix en un nivell d’ESO« afegeix Mireia, professora de Marcos. «Tailàndia a escala educativa és una competició d’alt nivell de robòtica amb molta repercussió mundial» puntualitza Mireia, contenta, com tot el cole de Santa Ana i tota Llíria, davant Marcos Galeano, i la seua passió per la robòtica que l’està duguen a viure experiències educatives úniques als seus «quasi» 11 anys.

Molta sort Marcos i enhorabona pel teu exemple.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here