Amadeo Civera: «Si continua l’abandonament, jo vore Sant Miquel en ruïnes»

Amadeo Civera és cronista de Llíria, té escrit més de 200 articles i llibres. Va ser regidor de cultura allà al 87 i fa 25 anys que és el president de la Germandat de Sant Miquel. Parlem amb ell sobre la precària situació del Monestir de Sant Miquel pocs dies abans de la Festivitat del Patró «és una llàstima, Sant Miquel està abandonat per tots, jo tinc 65 anys i crec que arribaré a vore-ho en ruïnes» confessa.

La germandat de Sant Miquel cuida el Monestir, però l’edat dels membres dóna la veu de l’alarma sobre el futur d’este edifici, tan emblemàtic de Llíria. «Hi havia un moment que eren voluntaris els que cuidaven el monestir, però ja són molt majors, alguns de 80 anys, i no se sap que passarà ara. La gent jove prefereix anar-se a una ONG a Àfrica que cuidar les coses del poble» lamenta el president de la Germandat.

El Monestir és propietat de l’Arquebisbat de València qui durant anys enviava a ordes religiosos a viure allí, encara que ara fa més de 17 anys que ja no viu ningú: «Les monges vingueren per 5 anys, als dos ja volien anar-se’n, pensaren que l’Arquebisbat arreglaria el Monestir. En aquella època es féu un projecte, que costà diners, es va exposar al públic, vingueren grups polítics i eclesiàstics, a presentar-ho. Però la pregunta de qui anava a pagar, està sense contestar, i el projecte sense materialitzar. Les monges se n’anaren en el 2001, i llevat d’un ermità que vingué un temps, no ha viscut ningú. Des de llavors el Monestir està buit, i està caiguen» ens explica Civera de la situació actual del Monestir.

Per a Civera l’ideal seria que hi haguera una comunitat religiosa que visquera al Monestir amb un conveni amb l’Arquebisbat, l’ajuntament i la Germandat. «Este hivern vingueren dos monjos en els dies de Nadal, i el primer dia hi hagué una tronà, i entrava més aigua en la cuina que en el carrer. No duraren ni una setmana. Tenien altres ofertes en millors condicions. Jo crec que ara mateix ja no pot entrar ningú a viure si no es fan reformes urgents» reflexiona amb cruesa «No sóc pessimista, sóc realista. Jo tinc 65 anys, i no sé quan em queda de vida, però jo crec que vore Sant Miquel en ruïnes» comenta amb tristor Civera.

I és que l’estat de part de l’edifici comença a ser molt preocupant «Si puges dalt al primer pis, el sostre està caigut, hi ha forats. Nosaltres férem la reforma de l’entrada i del bar de dins. Però si passes un poc més endins, s’està caiguen. Les cobertes estan totes mal, l’arquitecte ja no vol que ningú passe, és un perill, plou dins» es lamenta Civera.

«La part de baix encara està bé, de la reforma que férem, però el primer pis, es cau. La part de dins l’haurem de tirar tota, ja no es pot restaurar. Fa uns anys es varen fer els lavabos, la Sagristia, les reixes de fora i les parets de la humitat, i ens costà molt de pagar. Després d’això, un projecte de 17.000 euros de la façana. Res més. Quan els quatre que quedem diga‘m prou, que passarà? De Sant Miquel no ens hem de recordar només el dia 29, sinó tot l’any» reivindica este home que ha passat mitja vida dedicada a esta joia del municipi.

 

«Tot el món es passa el baló: l’arquebisbat, l’ajuntament, totes les corporacions no parle d’una en concret, sinó de totes, són miopes. Que té Llíria?, Sant Vicent i Sant Miquel. És un referent» intenta conscienciar Civera als que tenen el poder de canviar la situació d’abandonament.

«Ara venen les Festes de sant Miquel, i molta gent pujarà al Monestir, es quedaran fora en la part reformada, compraran medalletes, gallatos, loteria i la germandat farem un remanent per poder continuar l’any. Però quan s’acaben les Festes, que passarà? el Monestir continuarà abandonat» es queixa Amadeo sobre el dia a dia que ocupa a la Germandat. Amadeo té clar què fa falta per mantindre el Monestir «un accés perquè puga vindre la gent i els autobusos, reformar l’edific i que visca una comunitat religiosa que ho cuide. I a partir d’ahí, com a complement si volen donar-li ús a l’altra part, perfecte. Tot suma» assenyala Civera sobre el futur.

Hi ha un projecte fet fa uns anys, perquè puguen vindre els autobusos, fer una rodona on està les cadenes. «Si vinguera gent, generaria riquesa a Llíria. Jo si vaig a un lloc, m’informe abans, després em quede a esmorzar, o comprar uns dolços, un gelat, una cervesa, això genera diners. Seria bo per Llíria. Ha de vindre gent tot l’any, no només a la setmana de festes» comenta Amadeo Civera sobre el futur d’este Monestir que tant representa per tots els llirians, i per als visitants.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here