El dia de la tonya: Quan les quadrilles de Llíria anaven a menjar-se la tonya a Benissanó

El 8 de setembre es celebra, segons el santoral, el dia de les Verges Aparegudes, com la Verge de Núria i sobretot, a esta zona, la Verge de Fonament a Benissanó i la de Montiel a Benaguasil. Però pels veïns de Llíria era, a més, la data marcada, com el dia de «la Tonya». Preguntem per esta tradició que en l’actualitat s’està perdent i per la recepta d’este dolç únic de Llíria.

Amb l’arribada de setembre, era l’època d’arreplegar l’ametla dels camps de Llíria. Un producte bàsic de l’alimentació de subsistència que hi havia antigament al poble i que ha estat la base de moltes receptes, sobretot en dolços. Per això, no és d’estranyar que un dolç típic d’esta època fora una torta d’ametla que anomenem Tonya «farina de blat, aigua, oli i ametla» ens conta Belen del Forn Nou d’esta recepta tradicional.

«Al principi es feia en pasta de rosquilleta i les ametles es posaven en corfa i tot i en una pedreta trencaves al moment l’ametla. La pastàvem en casa i després anaven al forn a coure-la. Després ja posaren rent, o alguns començaren a fer-la de pasta de panquemao, i amb l’ametla pelà, com es fa ara» afegeix una dona major que ha anat al forn per comprar una tonya als seus néts i mantenir així la tradició. «Jo ja nasquí sabent que hui era el dia de la tonya, no sé d’on vindrà esta tradició però té més de 75 anys segur» diu la dona, mentre tots comenten les anècdotes d’este dia al forn nou, que continuen mantenint esta recepta tradicional.

I és que segons marcava la tradició, les quadrilles de Llíria anaven caminant i cantant al pouet de Benissanó, a menjar-se la tonya, i després a vore la processó de la Verge del Fonament. «El millor és que els de Benissanó no coneixen la tonya, és una cosa molt de Llíria« ens explica altra dona al forn, «igual que ells, el segon dia de les festes de Sant Vicent, veníen al parc a fer la torrà. Vés a saber d’on vindran estes tradicions, però així eren» comenten al forn Nou

Un dolç típic que només es cuinava este dia de les Verges aparegudes i que segons marcava la tradició havíen d’anar, cantant, les quadrilles a menjar-se la tonya al pouet de Benissanó. «Fem quasi tot l’any, perquè més enllà de la tradició de hui, està molt bo i és típic de Llíria» comenta Belen darrere del taulell. Vols provar?

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here