Sevilla afirma que la seua Banda és la més antiga del món. Esta és la resposta de Francesc Rozalén

Al diari ABC d’Andalusia s’ha publicat un article on s’anuncia que la Banda Municipal de Sevilla és la més antiga del món. Títol pel qual també lluiten les Bandes edetanes. Per tal de donar credibilitat a este argument, els sevillans han mostrat un document que han trobat als arxius de la «Hermandad del Domingo de Ramos» de la Amargura que data de 1838. «La Banda Municipal puede decir que es la formación musical no militar más antigua del mundo por encima de algunas como la de Barcelona o Buenos Aires» diu el diari.
Unes afirmacions que l’historiador Francesc Rozalén ha volgut desmentir. Este és la seua resposta a l’article:
Que atrevits que són els de Sevilla i quin muntatge han fet per a anunciar una mentida!
Sols tenien que haver-se passetjat pel País Valencià i adonar-se que ací hi ha diverses bandes civils fundades molt abans de 1838.
Per exemple, a Llíria sabem que les capelles musicals dels dos convents de franciscans i trinitaris són del segle XVIII i pensàvem que la formació de les dues bandes de Llíria seria després de les desamortitzacions de 1835.
El document més antic que coneguem a Llíria i que parla d’una banda de música és de 1822.
A més, l’any passat, el músic Carlos Pascual, buscant informació del seu avantpassat, el dolçainer Pastrana, trobà a la Biblioteca Valenciana un document on diu que l’any 1829 participà en les festes patronals de Xilxes el dolçainer Pastrana, la capella de música de Llíria i també la banda de Llíria. No diu el nom d’aquesta banda, sols que és de Llíria i a més el document distingeix per primera vegada entre la capella de música que actua en els actes religiosos i la banda que ho fa en els actes profans.
Si els anteriors documents citats són de 1822 i 1829, és evident que la banda com a tal ja faria temps que s’hauria constituït.
Per tant, mes serietat als sevillans  quan han fet una afirmació tan contundent dient que tenen la banda civil més antiga del món.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here