Apareix una inscripció romana a una solar de Llíria

La intervenció arqueològica prèvia a la construcció d’una promoció de vivendes a una solar del carrer Pla de l’Arc de Llíria ha permés el descobriment d’una inscripció d’època romana. Este carreu de pedra calcària formava part dels fonaments d’un abancalament de finals del segle XVII o principis del XVIII que separava propietats agrícoles.

 

El fragment localitzat conté una inscripció amb la llegenda “…AXIMUS * AE…”, que pareix que formaria part d’un fris de construcció pública o honorífica que estaria ubicat al fòrum de la ciutat romana d’Edeta.

L’arqueòleg municipal Xavier Vidal ha explicat que “a pesar de com és de curta la inscripció, podem concloure que ens parla de la família Maxima, possiblement d’un ciutadà que va ser edil, i que a Llíria ja estava constada per la inscripció Vergilia Maxima, que es conserva actualment al MALL, i que està també documentada a Sagunt, la qual cosa reforça la relació que hi havia entre les famílies eqüestres”.

Per al regidor de Patrimoni, Paco García, “Llíria continua aflorant i descobrint els seus tresors ocults per a poder mostrar a la humanitat l’esplendor de l’Edeta romana, els costums i la història dels habitants d’esta època daurada de la capital del Camp de Túria”.

Així, la peça trobada passarà a formar part de la col·lecció epigràfica del Museu Arqueològic de Llíria (MALL).

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here