Llíria, transició energètica per ser «Smart City»

«Iniciatives per a la Transició Energètica a la Comunitat Valenciana». Així s’ha anomenat la Jornada organitzada pel Consorci València Interior (CVI) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Llíria, la Universitat Politècnica de València i l’Institut ITACA de la UPV que s’ha celebrat al centre Multiusos de Llíria ha acollit este dilluns de matí. La trobada ha comptat amb la presència de tècnics i responsables polítics que han compartit experiències i projectes per a abordar una transició cap a models d’energia sostenibles. Allí, s’ha explicat el projecte SimBiotic.

En este fòrum de debat han participat, entre altres, l’alcalde de Llíria i president del CVI, Manolo Civera, el diputat provincial de Projectes Europeus Bartolomé Nofuentes, la secretària autonòmica d’Economia Sostenible Blanca Marín o la de Model Econòmic i Finançament  José Mira, que ha clausurat la jornada.

De fet, la primera taula de debat s’ha tractat el tema dels diferents models pel Pacte d’Alcaldes. Al debat ha participat, l’alcalde de Llíria i president del CIV, Manuel Civera, així com Robert Raga, alcalde de Riba-roja i membre de la Redde Ciutats pel Clima. Santiago Pérez, alcalde de Forcall i membre de la red District Heating, així com el secretari de la Federació Valenciana de Municipis i ProvinciesVicente Gil.

A continuació, el Catedràtic de Física Aplicada de la Universitat Politècnica de València (UPV), Javier Urchueguía, ha explicat en profunditat el projecte SimBioTIC, que desenvolupa l’Ajuntament de Llíria amb la Universitat Politècnica de València.

Esta iniciativa permetrà al municipi edetà lluitar contra el canvi climàtic i convertir-lo en una smart city, per a garantir un desenvolupament sostenible. De moment, segons ha explicat el professor de la UPV a la seua conferència, ja s’ha analitzat i recollit nombroses dades del municipi, com la quantitat d’energia que necessitarien els edificis públics i s’ha creat «una autopista de datos«. Urchueguía també ha confirmat «sí que hay suficientes recursos en la masa forestal de Llíria, para obtener una energía barata, térmica para cubrir las necesidades energéticas de los edificios públicos de Llíria. Entrando así en una economía circular: limpiando los bosques, lo cual nos protegería también de incendiosy utilizando la biomasa para producir energía limpia«.

Encara que el professor també va admetre, que l’impacte d’estes mesures a l’àmbit dels edificis públics «sería más un ejemplo para las empresas y la sociedad, que importante por la reducción del consumoya que es poco en el porcentaje total de consumo energético de Llíria«

En este sentit, l’alcalde Manolo Civera hi ha assenyalat que els municipis «també hem d’assumir reptes importants en la lluita contra el canvi climàtic i hem d’apostar per tindre una xarxa d’edificis municipals eficient amb un consum energètic mínim, la qual cosa suposarà reduir els costos econòmics, com promou el projecte SimBioTIC«.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here