Paco Garcia: «El Govern del canvi,continuarà a Llíria amb les pròximes eleccions»

 • «El balanç del pacte és positiu»
 • «En les nostres àrees busquem màxima transparència i consens»
 • «El punt prioritari és el centre de dia i una residència per diversitat funcional i estem treballant en eixa línia
 • «No crec que done temps de veure, físicament, projectes materials, ni grans obres faraòniques»

Aquesta és una legislatura atípica. El PP i el PSPV s’han posicionat, seguint la seua naturalesa, en forces antagòniques. I la tercera incògnita d’esta equació ha sigut Compromís-Move. En estos tres anys, ha passat de ser soci de govern del PSPV a enemic, acusat de fer pinza amb el PP, després de trencar el pacte. I, fa set mesos, va tornar a convertir-se en aliat del PSPV, amb la signatura del Pacte de Ca la Vila.

En esta tercera entrega – després de les de Manolo Civera i Reme Mazzolari – de l’especial 3 anys de legislatura; parlem amb Paco García, qui valora esta legislatura atípica. Valora la gestió que estan realitzant en les seues àrees de gestió de l’ajuntament, abordem el centre de menors i, també, el futur polític de la formació.

 • Balanç Polític. Què destacaries d’estos 3 anys de legislatura?

Ha sigut una legislatura atípica. S’ha donat un canvi de les forces polítiques del poble i s’han trencat majories. Les velles formes han quedat relegades al passat. Compromís ha entès el missatge de la ciutadania de fer una política centrada en les persones. No més grans esdeveniments, sinó política de la quotidianitat.

Per entrar a formar part del govern, Compromís tenia un projecte de ciutat il·lusionant i transformador. Nosaltres volíem, des del principi, però vàrem tindre problemes i ens férem a un costat. No volíem governar per governar, sinó compartir des de l’esquerra un canvi transformador. Ens ha costat més de dos anys. Però en octubre 2017 amb el Pacte Ca La vila, quan faltava any i mig, ho tornàrem a intentar. I el balanç és positiu.

 • Dins la legislatura anòmala, vos heu entès millor amb el PP que amb el PSOE. Penses que la gent ho ha comprès?

Som molt respectuosos amb tots. Nosaltres sempre hem mantingut una línia ideològica coherent. Però podem coincidir dues forces polítiques contradictòries en projectes concrets de quotidianitat. Des de la discrepància hem tingut respecte.

 • Amb el pacte de Ca La Vila, dóna un poc la sensació que us heu distribuït les regidories de l’Ajuntament i vosaltres heu posat l’accelerador.

Som un Govern obert, no sobren mans per treballar a l’ajuntament. Ara bé, cal fer unes línies d’actuació política. En les nostres àrees busquem màxima transparència i consens, i acceptem crítiques constructives si és pel bé del poble. Sí que és veritat que hem de recuperar el temps perdut.

A més, tenim les propostes, tenim el finançament i sabem com fer-ho. Hem posat la maquinària en marxa. El nostre programa de govern era per 4 anys. Ens ha tocat identificar, per al temps que ens queda, quines són les propostes que es podien fer en dos anys. Les que puguem les farem i les que no, les deixarem encarrilades per a la següent. Teníem clar els objectius, ara en major o menor celeritat, ho farem.

 • Moltes mans per a treballar. Però Llíria serà dels pocs pobles que té a Ciudadanos, Podemos i Compromís junt amb el PSOE.

Ciudadanos no ha participat, perquè ha expulsat a este regidor i l’ha convertit en un trànsfuga. A més està totalment desaparegut. Esta legislatura Ciudadanos ni ha estado, ni està ni se le espera. I Podemos forma govern en molts ajuntaments amb PSOE i Compromís.

 • Gestió. Com valoreu la vostra gestió al capdavant de l’Ajuntament?

Hi ha 4 línies d’actuació que hem volgut desenvolupar. En primer lloc, l’àrea social, polítiques inclusives i benestar social, on hem implementat les polítiques valentes, igualtat, joventut, el cicle de la vida, majors.

En segon lloc està el tema econòmic a escala local. Hem abordat programes mentre dura la crisi, com «Llíria Ocupat», o els plans d’ocupació local. També els polígons per fer un canvi de model econòmic, que no només es base en l’agricultura. De fet, amb el pla Ocupa’t, T’avalem o els plans juvenils, s’hi ha reduït la taxa d’atur en un 20% i hem aconseguit més d’un milió d’ajudes en plans d’ocupació o escoles taller. Ens alegrem i volem continuar en esta línia. Si no hi ha oferta privada, fa falta oferta pública, això és el que hem intentat. I, a més, l’administració autonòmica ha col·laborat.

Per altra banda, hem treballat, també, en l’àmbit cultural i turístic, per eixir de la nostra endogàmia, i mostrar les nostres meravelles fora del poble i ubicar-les en el marc internacional.

I, per últim, el tema de la sostenibilitat i les urbanitzacions. En esta legislatura, la part d’urbanisme està molt aturada; però, almenys per la nostra part, volem solucionar temes com el clavegueram i l’aigua potable de les urbanitzacions. La idea és traure el Plec Director General de Sanejament. Des de fa 40 anys no s’ha fet res a Llíria i fa falta millorar sistemes de recollida de fem, llum, aigua, sanejament… A més ho hem intentat fer sense unflar als veïns amb pagaments, com s’ha fet tota la vida. Nosaltres hem apostat per fer-ho per fases.

 • De quina actuació et sents més orgullós?

Del Pla Edificant. Fins ara tenim 7,6 milions concretats, a falta de l’institut que podran ser uns 8 milions més. No sols hem entrat per tindre un institut, sinó que tindrem un col·legi nou. Des de Compromís-MoVe hem apostat molt per este tema.

La segona més important són els veïns de les urbanitzacions. I el tercer eix la reducció aturats i plans d’ocupació.

 • Tu digueres que en 2019 estaria l’Institut i no està. Per què? Encara que anuncies huit actuacions escolars a Llíria. Creus que a un any que acabe la legislatura no són càntics al sol?

La Conselleria tenia una estructura raquítica després de CIEGSA i han canviat de plantejament, així és com es proposa EDIFICANT.

Si som realistes, materialitzat físicament no veurem cap en esta legislatura. Si podem enllestir tots els processos de licitació de les obres, abans que acabe la legislatura, tant obres de reforma com de nova construcció; estarem contents. Ens hem ficat com a repte el tercer col·legi i que la Conselleria licitara l’institut. Amb això em donaria per satisfet.

 • Al Ple s’han aprovat coses que, finalment, no s’han materialitzat Vosaltres heu estat molt bel·ligerants en estes coses. Ara que esteu a l’Equip de Govern, heu dit alguna cosa?

Continuem igual de bel·ligerants en la Junta de Govern i en les de Coordinació. La Conselleria de Justícia està boja per fer el nou Palau de Justícia, fa falta cedir els terrenys. És una obra que depèn d’alcaldia directament.

Pel que fa al retén, pensem que la ubicació idònia és a l’actual i em consta que l’arquitecte està preparant la licitació de les obres.

 • Si l’institut el volia fer la Conselleria i el Palau de Justícia també, com és que no estem a la llista?

L’Institut està, però no volem que ens passe com a Nàquera, que era un projecte de CIEGSA. Després es paralitzen les obres. Quasi cal tornar a fer el projecte.

 • Quina seria la vostra posició sobre el centre de Menors?

Creiem que el punt prioritari és el centre de dia i una residència per diversitat funcional i estem treballant en eixa línia. Respectem la col·laboració amb les administracions però, per a nosaltres, el que és primordial és el centre de dia. I és per allò que estem lluitant.

 • La part cultural, és on més esteu treballant?

Volem la visualització en l’àmbit turístic, patrimonial i de promoció cultural. És una nova dinàmica, d’implicar a tota la ciutat i la societat, que no siga només una agenda de l’ajuntament. L’any passat, amb el projecte Meravelles, s’intentà que la gent ho coneguera. Enguany volem exportar-ho de cara a l’exterior; projecció internacional i comarcal. Encara falta molt com, per exemple, potenciar la manca d’hostalatge.

 • Què es pot fer encara este any pel que fa a gestió?

No crec que done temps de veure, físicament, projectes materials, ni grans obres faraòniques. Però hi ha obres socials, sobretot a nivell benestar, renta bàsica d’inclusió, tramitar les peticions de dependència, programes amb gent jove; que són molt importants. I també el tema cultural i recuperació del patrimoni amb cinc festivals o la recuperació de la memòria històrica. I les urbanitzacions, on volem ser modèlics.

 • Queda un any electoral. Penses que el canvi del 2015 la gent el valorarà?

Compromís, segons les últimes enquestes, som una de les forces més valorades. Allí on estem governant, estem complint les expectatives que els votants ens confiaren.

Estan aflorant noves formacions polítiques, descontentes sobretot per la part de la dreta i extrema dreta; com a conseqüència de la corrupció sistèmica del PP, sobretot a València, com hem pogut veure amb Zaplana.

Els governs del canvi generen estabilitat, confiança i gestió. L’eix principal són les persones.

 • Esteu contents allò que heu realitzat del vostre programa?

Sempre volem més, som molt exigents. Intentem defensar el poble al màxim.

 • Et presentaràs? Com està Compromís a la part electoral?

No hem obert este debat encara. Estem immersos, com a coalició, amb el congrés de juny d’Iniciativa. Ara intentem executar este pressupost al màxim i, a partir de la tardor, plantejar-se les eleccions del 2019. Hi ha un bon planter, bons quadres amb gent compromesa i bones idees. Crec que faran bones candidatures a la comarca. Hem visualitzat el canvi i crec que la gent ho valorarà. El canvi a Llíria, continuarà les pròximes eleccions.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here