El Ball dels Pastorets i el dels Arquets torna a la processó de Sant Vicent

El Grup de danses El Tossal, a més de ballar les danses tradicionals, ha realitzat un treball de recerca i recuperació de balls i cançons tradicionals a Llíria. Una recuperació que es va poder admirar diumenge a la processó de sant Vicent, on els xiquets i xiquetes que representen el futur d’este grup, escenificaren el Ball dels Pastorets i el Ball dels Arquets, uns balls que es pensa que es varen realitzar a Llíria per última vegada a la processó de Sant Vicent el 1774.
Imma Riera, ens fa d’amfitriona de tot este món tradicional recuperat pel grup de Danses El Tossal de Llíria. “L’escola de Tossal ja havien recuperat aquesta dansa l’any 2012. Un ramat de xiquetes la ballaren en la processó de la Puríssima. Gràcies a la donació d’aquestes primeres balladores, que ens han cedit arquets i indumentària hem pogut reeditar en la processó de Sant Vicent” ens explica Riera.
Un treball de recuperació on han anat als llibres i documents de la història de Llíria La primera ressenya que tenim documentada del ball dels pastorets és en 1758 en el llibre de Capítols de la Confraria de la Puríssima. Sabem que Alejandro Arastey va ser el dolçainer que va tocar la dansa cobrà 4 lliures. Tomàs Miguel el que va ensenyar les danses 2 lliures. Els cost dels ‘juboncitos‘ 6 lliures. S’encarregaren 20 vares, cintes i espardenyes. Tot per vestir-se a ‘lo pastoril‘ ens explica Inma Riera d’este treball de recerca que els va dur a l’estrena d’este ball recuperat en Nadal “El grup de danses i rondalla el Tossal de Llíria l’estrenarem en Nadal. Normalment en aquestes festes era habitual que es ballara, en molts pobles, acompanyats de Nadales. Com que no hi havia tabaleters els garrots aprofitaven per fer la percussió. El poble de la comarca que s’ha mantès aquesta tradició viva ha segut Vilamarxant”.
Segons consta en el llibre d’història de la música de Llíria de Miguel Alonso l’últim any que es ballaren les danses en la processó de Sant Vicent Ferrer va ser l’any 1774. Malgrat que ja hi havia la prohibició perquè no es ballaren, eixe any encara es ballaren gràcies a les autoritats locals per evitar disturbis que podien acarrear la suspensió d’un costum tan antiga.
Hui 2018 han tornat a lluir amb tota la seua esplendor gràcies a un grapat de xiquets i xiquetes que han treballat de valent per fer-ho realitat. Gràcies a totes les mares i pares per deixar a les vostres filles i als vostres fills que vinguen aprendre els nostres balls i puga‘m recuperar-les. També vull donar un agraïment a Lourdes Navarro Devis que ens proposà al Tossal portar les danses finalitza Inma Riera i tot el Grup de Danses del tossal.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here