Torna “Lauro: Quaderns d’història i Societat” amb un canvi generacional

Divendres vesprada s’ha presentat a l’Oficina de Turisme de Llíria l’edició número 11 de la revista “Lauro: Quaderns d’Història i Societat” després de 16 anys sense publicar-se. Torna esta mítica publicació d’investigació de la història i la societat local que al llarg de 34 anys, ha aconseguit publicar 11 números. Una edició que suposa, segons ha assenyalat Josep Jordán, un “canvi generacional” d’aquells estudiosos que varen començar a publicar allà per 1984 i que este divendres han presidit la taula.

Un d’ells va ser el nostre bloguer, Frances Rozalén qui ha estat encarregat d’introduir a les noves generacions que han acudit als Mausoleus, l’origen de Lauro. Segons ha explicat l’historiador local, en plena Transició, l’Associació de Veïns de Llíria va començar a publicar La Veu de Llíria, però la Guàrdia Civil va confiscar una publicació i els varen acusar de “desacato a la autoridad“. Després del judici, va desaparèixer La Veu de Llíria, però varen decidir crear Lauro, i fer altre tipus de publicació més elaborada, d’anàlisis, de la Història local. Així va començar a publicar-se el 1984 i des dels seus inicis ha aspirat a fomentar l’anàlisi i la cerca de la realitat local i comarcal amb articles i estudis des d’una òptica interdisciplinària i amb una perspectiva metòdica i rigorosa.

L’edició que s’ha presentat este divendres consta d’una introducció  de Josep Mª Jordán sobre les etapes de la revista i 12 articles de diferent temàtica a càrrec de Xavier Vidal, Agustí Campos, Santiago Vicente, Fernando Torner, José Antonio Peña, Mª Eugenia Torner, Aída Aigües, Pau Alcocer, Joan J. Adrià, Miguel Fernández, Isabel Faubel i Francisco Marín. A més, s’inclouen dos ressenyes literàries de Llúcia Lerma i Joan J. Adrià.

El regidor de Cultura, Paco García, junt amb l’edila d’Educació, Carmen Feltrer, el director de la revista, Joan Josep Adrià, el seu prologuista Josep Maria Jordán, i l’historiador local Francesc Rozalén han presentat l’acte que ha comptat amb nombrós públic.

L’Ajuntament, a través de la regidoria de Cultura i la seua Xarxa Biblioteques, ha volgut reactivar esta publicació, que va deixar d’editar-se l’any 2002, amb la intenció de promoure un mitjà d’expressió que es convertisca en una ferramenta de busca i reflexió social a més d’un instrument al servici de les institucions educatives.

Per a l’edil Paco García “la reedició d’esta revista, que volem convertir en una referent en el panorama editorial valencià, suposa la promoció d’un vehicle d’expressió i estudi que permetrà conéixer millor la nostra història i la nostra realitat actual per a poder fer front als reptes futurs des d’àmbits tan diversos com són el cultural, social, econòmic i mediambiental”.

 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here