El Consorci València Interior, referent tecnològic en la CV gràcies a la planta de Caudete

La planta de Caudete compta amb una de les poques i més modernes depuradores de lixiviats
Joan Piquer, Director General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, va destacar la gestió del president del CVI, Manuel Civera

La tecnologia i la innovació són els trets característics de la planta de Caudete de las Fuentes del Consorci València Interior. La planta compta amb una depuradora de lixiviats de referència, ja que és una de les poques i més modernes en tot el territori valencià. Esta depuradora s’encarrega de realitzar un complex tractament de les aigües residuals, per convertir-les en aigua neta a través d’un tractament d’ultrafiltració i osmosis inversa. D’aquesta manera, un residu problemàtic es transforma en un recurs valuós.

Però com és este procés? En primer lloc, els líquids residuals del femer es recullen en el fons d’una cel·la mitjançant una capa de drenatge i es traslladen a un dipòsit, situat al costat de la balsa de lixiviats. Des d’allí, es bombeja a la depuradora que es troba en la planta de tractament.

En l’última fase del procés, els lixiviats s’envien al femer. Primer es bombegen els residus que travessen una primera arqueta i després a un tanc d’homogeneïtzació. A continuació, es realitza un procés de depuració on es tracten biològicament i, després de la reducció de la càrrega orgànica, es passa un procés d’ultrafiltració i osmosis inversa. En este punt, s’apliquen una sèrie d’ajudes i reactius per a la neteja de les membranes. A la fi del procés, s’aconsegueix tenir aigua neta, un recurs molt valuós. I, per altra banda, el concentrat resultant es neutralitza i s’acumula fins que és retirat per un gestor actualitzat.

Este procés de neteja dels residus aconsegueix donar solució a un dels grans problemes que generen els femers. La descomposició de la matèria orgànica genera i les aigües de la pluja ocasionen estos líquids, que suposen una amenaça per al medi ambient.

Gràcies al treball del Consorci València Interior ha deixat de ser un problema. I és que el CVI és una entitat, compromesa amb el medi ambient des dels seus inicis, que compta amb l’última tecnologia per obtenir els millors resultats mediambientals i l’eliminació de les olors dels municipis més pròxims.

Joan Piquer, Director General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, posa com a exemple les instal·lacions del CVI i la tasca del seu president, Manuel Civera

A finals del mes de febrer, la planta de Caudete de las Fuentes va rebre la visita de Joan Piquer, Director General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic. Ell va estar acompanyat per Manuel Civera, president del CVI; Ángel Laorden, Director General d’Urbaser en la zona de Llevant; i per Ignacio Gómez, gerent de la UTE Eco-RED que gestiona les instal·lacions del CVI.

Piquer va assegurar que “esta planta està a l’avantguarda en el tractament dels residus i, per tant, hauria de ser presa com un exemple en la resta de consorcis de la Comunitat Valenciana”. A més del procés de depuració dels lixiviats, Piquer va destacar el nou mòdul de recuperació del vidre que, en el primer any, ha recuperat 1.542 tones de vidre que, en cas de no ser per este procés, s’hagueren perdut.

L’alt càrrec de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtica i Desenvolupament Rural va remarcar també la tasca de Manuel Civera, president del CVI. “Una gestió ben feta com aquesta demostra que en la Comunitat Valenciana s’està treballant de manera ordenada i conscient en projectes que milloren la xifra de recuperació de residus, amb el suport necessari de la ciutadania”.

Per la seua banda, Civera va agrair les paraules de Piquer que “serveixen d’esperó per continuar treballant en esta línia i contribuir a millorar dia a dia la gestió dels residus a la Comunitat Valenciana”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here