Josep Manuel, l’artista faller que es convertí en «El Poeta del Foc»

Josep Manuel Izquierdo és artista faller des de fa 20 anys, però sobretot ha passat a formar part del món de les falles per la seua faceta de poeta, amb el nom de «Poeta del foc» que li han valgut diferents premis literaris. Enguany ha estat el convidat d’honor per versar la Falla Gran de la Plaça de l’Ajuntament de València. Amb este poeta de Llíria, arranquem la setmana Gran de les festes Falleres.

 

La seua connexió amb les falles li ve de tradició familiar, son pare va començar com artista faller «va coincidir amb un artista faller, Vicent Arguello, que li convidà al taller del fill. Li agradà i continuà fent falles tota la vida. Jo ho vaig mamar de xiquet» comenta dels seus principis al món de les falles.

Després Josep Manuel va continuar amb l’ofici de son pare «m’encanten les falles». Va ser l’encarregat de crear les falles de la Plaça Pedralba o de la Plaça Major, durant anys, guanyant com artista faller, 4 primers i 2 segons al nostre poble.

Finalment «tancà la paradeta per la crisi» i es va bolcar totalment amb la seua passió: la poesia, això sí, relacionada amb les falles. «La meua vocació plena sempre han estat les lletres. Tenia 19 anys i una experiència amorosa primerenca em va despertar la passió de fer versos. Després ho vaig bolcar al meu món, el de les falles» ens conta de com va començar a fer els versos de les falles, «l’any 2000 ja tenia 40 tallers on anava a fer versos pels artistes fallers». Dels versos va passar als poemes pels llibrets de Falles, de tanta tradició al món faller valència «la falla es crema, però el llibret és on es conserva tot l’art d’eixa falla. He versat molts llibrets i he fet milers de versos perquè els artistes ho posen al cadafal faller» assenyala José M.

Josep Manuel, ha guanyat molts premis com a poeta, com el premi Malva ciutat d’Alzira i li ha permès tindre en tota la Comunitat un renom com a Poeta del Foc «Soc un poeta de retxes, en estes dades estic inspirat i faig una poesia en una estoneta. Ara estic que brolle«, ens comenta el Poeta del Foc a punt de viure la setmana gran de les festes. De fet, esta setmana Josep Manuel ha estat a la presentació del Llibret de la Falla Municipal a la Sala de Cristall de l’Ajuntament de València per parlar de la importància del vers a les Falles i versar a la Falla Gran Municipal «Ha estat després de 25 anys un honor estar a esta sala de l’ajuntament de València i recitar els meus versos».

Un reconeixement per este artista faller i Poeta del Foc nascut a Llíria i que per acomiadar-se ha dedicat La veu de Llíria este poema:

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here