«8 dies, 8 dones» per visibilitzar i felicitar a les dones treballadores de Llíria

Des del primer de març, La Veu de Llíria està duent a terme una campanya de visualització de projectes de dones treballadores, artistes, metges, educadores… per tal de reivindicar la Igualtat a la Societat. Una igualtat que sí és real en l’estadística, on som meitat de població- però que encara no ha arribat a rompre en alguns sectors els sostres de cristall. Així ho va reivindicar la historiadora de Llíria, Elvira Asensi.

Però si anem per ordre cronològic, la primera entrevistada va ser també la més jove: Raquel Sánchez, compositora de música per pel·lícules, violoncel·lista i ballarina«Una artista del renaixement», segons la va anomenar el director de la companyia, Rafael Perets. Raquel va estrenar l’espectacle Takiri, al Teatre de la Primitiva de Llíria el passat diumenge.

No és l’única artista, com Andrea Torres que també ballarà amb la companyia a Llíria a escena, o la cantautora Maria Faubel, qui també s’havia prestat a les entrevistes «8 dies, 8 dones» però està vivint a Berlín on estudia, i ho ha fet inviable. Mireia Vives, o Teresa Alamà.

Després vingué el torn d’una ceramista que ha guanyat un prestigiós premi d’esta disciplina artística i ha realitzat un taller de ceràmica amb dones, Eugenia Boscà. A més, té el taller, el torn i el forn a Llíria, des d’on crea les seues peces.

Més tard, arribà el torn d’Elvira Asensi, historiadora, professora d’universitat i escriptora del llibre Bandes i Bàndols. Ella va posar l’accent en un lloc on encara hi ha sostres de cristall a Llíria: les societats musicals, on mai hi ha hagut una Presidenta. Encara que assenyala que sí que s’ha produït un avanç en dones músiques, on ja existeix la paritat i en les Juntes de les Societats. No obstant, al món de la Universitat on treballa, tambè assenyala que s’ha aconseguit molta Igualtat.

Carmen Feltrer, mestra i ara regidora d’Educació representa a la primera generació que va lluitar per la Igualtat i el feminisme després de la Dictadura. Després de 40 anys de mestra, Feltrer ressalta la importància de l’educació per crear una societat igualitària en el futur «l’educació és l’única ferramenta que ens fa a tots iguals».

No oblidar que col·legis com Sant Vicent, Inés Tomàs; el Santa AnaMercedes Ludeña; Francisco Llopís, Concha Alonso;  La Unió, Maria Faubel; i l’institut Camp del Túria, Sara Peris hi ha dones a la direcció dels centres. A l’educació sembla que sí que s’ha trencat un sostre de cristall.

 

Maribel Aisa, ens donà la notícia el diumenge: Acabava de guanyar el Campionat d’Espanya Màster però sobretot havia fet un rècord per la història als seus 50 anys. Així que a l’especial «8 dies, 8 dones» amb el tema de l’esport femení no podia faltar esta campiona.

Després de 40 anys com atleta, ens va contar dels principis de l’esport nacional, allà pels anys 80. «Llevamos mucho retraso empezamos muy tarde» confessava. Malgrat això, ella ha recuperat el temps perdut, perquè ara com a màster està aconseguint tots els rècords d’Espanya i va a per el d’Europa.

Clar que al món de l’esport tenim grans campiones, com Mónica Merenciano, campiona paraolimpica que també anava a participar a l’especial, però està recuperant-se d’una operació i no volíem agobiar-la. El futur de l’esport femení, com les xiquetes de la Gimnàstica Rítmica, l’equip femení  d’handbol de Llíria que ha aconseguit en 3 anys, arribar a jugar la final, o el nou equip femení de futbol.

I qui diu que a Llíria no hi ha dones a la ciència, la medicina i la investigació?. Parlem a l’IVO amb la doctora Mamen Martinez Lapiedra per coneixer més de la seua tasca a la sanitat, i de les esperances de la investigació al cancer de colón, on ella es especialista. «A la sanitat hi ha paritat» afirma.

 

La guionista Ruth Barrachina està realitzant un curs de cinema que acabarà amb un curtmetratge que realitzaran les dones de l’Escola d’Adults del taller. «No era especial per dones, però només s’interessaren elles. Són unes dones valentes amb inquietuts, els agrada el cinema i volen apendre. L’escola d’adults fa una tasca molt integradora, ha obert una finestra al cine des de Llíria».

Sense oblidar-nos de les dones de Tyrius i Elles Dones que des de tant de temps fan una tasca sensibilitzar en la Igualtat. També a la Polícia, a les pioneres Anto o Lola, i a Isabel Sánchez Puerto per la seua tasca en la defensa contra la violència de gènere.  A Fina León, primera dona en entrar en la Junta de la Cooperativa de Llíria, o la primera portant de Setmana Santa, Mari Chisvert, que també ha trencat sostres de cristall al municipi.

També entre els seguidors de La Veu de Llíria hi ha més dones que homes: un 66% són dones per la meitat d’hòmens que llegeixen este mitjà de comunicació per informar-se segons ens desvela Google Analitycs.

La moralitat final és que no han bastat 8 dies per mostrar tot el treball i projectes de les dones de Llíria.  Feliç dia de la dona treballadora!

La Veu de Llíria s’ha sumat hui a la vaga feminista del 8 de març per la Igualtat.

 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here