Manolo Civera realitza un comunicat sobre el centre de recepció de menors

El centre de recepció de menors ha sigut un dels temes de l’actualitat edetana dels últims mesos. Ha estat els plenaris i ha provocat un moviment ciutadà, amb fins a cinc concentracions de protesta impulsades per un grup de ciutadans. Ara, l’alcalde Manolo Civera ha realitzat un comunicat sobre el centre sociosanitari d’El Prat, que reproduïm a continuació:

«Com a alcalde de Llíria i en nom de l’actual equip de Govern municipal, vull traslladar a la ciutadania en general i a aquelles veïnes i veïns que manifesten la seua preocupació per la construcció del centre de recepció de menors, en particular, les següents consideracions i/o aclariments:

– El projecte en què ha estat treballant l’equip de Govern de l’Ajuntament de Llíria, des de l’inici de la present legislatura, ha sigut convertir el Centre Cívic El Prat, de propietat municipal, en un espai recuperat per al seu ús, després de 25 anys d’abandó, deteriorament i sense cap intervenció ni inversió.

Des de la perspectiva de fer viable el dit projecte, vam partir de la realitat que era necessari comptar amb la col·laboració d’altres administracions. S’han mantingut múltiples reunions de treball a fi d’aconseguir una completa integració urbanística de la zona amb la trama urbana i la dotació de servicis que posen en valor i ús les dites instal·lacions.

Les conclusions a què s’ha arribat és que l’espai d’El Prat oferix totes les possibilitats per a poder convertir-se, en el seu conjunt, en un gran espai socioassistencial compatible amb altres servicis. Així, ja s’està invertint i treballant amb els diferents tallers formatius d’ocupació amb el recondicionament i millora de l’espai destinat com a base de les brigades municipals i l’àrea formativa d’ocupació.

– S’han aconseguit acords amb l’Agència Valenciana d’Emergències perquè ocupen un espai destinat a convertir-se en base permanent de les seus brigades forestals en la zona, dotada amb un heliport. En este sentit, igualment com a possible ubicació de les brigades de Divalterra.

-S’ha treballat, avançat i arribat a acords amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a rehabilitar la major part de l’espai a fi de construir el centre de dia per a persones amb diversitat funcional i majors. Amb la mateixa Conselleria i amb fons de la Diputació es va firmar el conveni per a rehabilitar només un dels edificis del Prat per a convertir-se en un centre de recepció de menors.

-El projecte es completarà amb un alberg juvenil de la xarxa internacional, en l’edifici bessó al destinat al centre de recepció de menors i amb un recondicionament de les construccions existents annexes per a albergar instal·lacions en condicions que són demandades pel teixit associatiu de Llíria.

-Amb relació al centre de recepció de menors tornem a reiterar quina atenció presta i a qui va dirigit.

Els centres de recepció de menors són servicis d’acollida transitòria dirigits a xiquetes, xiquets i adolescents que, per la seua situació personal, social o familiar, s’han quedat en situació de desemparament i són els servicis socials de la Conselleria els que els acullen per a atendre’ls de manera immediata i integral. Els menors acollits en estos centres mai ho són per mesures judicials, sinó per mesures de protecció al menor. Es tracta de xiquetes i/o xiquets que o s’han quedat sense família o que, per diversos motius, no poden continuar convivint amb els seus pares, mares o tutors.

Davant d’eixa situació de desemparament i durant un període que mai supera els 45 dies, els servicis al càrrec d’eixa intervenció d’urgència deriven el cas al recurs adequat o recomanen el retorn a la família.

L’atenció que reben durant eixe espai màxim de 45 dies és integral i, acompanyats sempre per professionals en educació, treball social, pedagogia i psicologia, entre altres, és sempre en el propi centre i no necessiten ser escolaritzats en els centres educatius de la població on està instal·lat el centre.

Els informes tècnics aconsellen que els menors que han patit greus situacions que han provocat danys físics, psicològics i, en definitiva, estrés emocional, reben eixa primera atenció en ciutats mitjanes on el nivell de conflictivitat és menor que al de les grans ciutats i, a poder ser, en entorns agradables i tranquils com puga ser la ubicació d’El Prat.

El centre de recepció de menors projectat a Llíria, tindrà una capacitat per a atendre a 30 menors, en situació de desemparament i no per causes judicials, i seran atesos per 59 professionals a càrrec de la Conselleria Igualtat i Polítiques Inclusives.

Des del més ampli sentit de la responsabilitat com a societat no podem mirar cap a un altre costat quan es tracta d’atendre a menors en situacions doloroses, complicades i fins a tràgiques de desemparament.

Per tant, reiterem que el projecte socioassistencial d’El Prat és un projecte que avançarà en paral·lel amb tots eixos objectius i que projectarà a Llíria com referent d’acollida i atenció d’aquells col·lectius que més ens necessiten: desocupats, menors desemparats, persones amb diversitat funcional i majors.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here