Murgui: “L’objectiu de Benestar Social és que les famílies siguen autònomes”

L’habitatge i l’ocupació il·legal és una problemàtica a Llíria, que està d’actualitat, davant l’imminent judici per la finca ocupada del PIC, que se celebra el pròxim divendres 16 de febrer. Tanmateix, no és l’únic cas d’ocupació il·legal d’habitatges; una situació que afecta també a habitatges particulars, com el cas de Miguel Ángel Franch, que ha pogut recuperar la seua vivenda dos anys després. En total, hi ha més de 100 cases ocupades il·legalment al nostre municipi.

Per estes raons, La Veu de Llíria ha entrevistat la regidora de Benestar Social, Vallivana Murgui, per conèixer quina és la situació exacta d’este assumpte i quines són les polítiques que el departament que ella gestiona, porta endavant.

“Tenim un problema amb l’oferta d’habitatge a Llíria, que afecta el departament de Benestar Social a l’hora d’abordar polítiques d’habitatge” explica Murgui. Segons la regidora, la problemàtica és triple. “Per una banda, l’ajuntament no disposa d’habitatges en condicions per poder oferir lloguers socials. A més, els bancs – que estan obligats a oferir lloguers socials en habitatges buits – no estan complint la seua part. I, per últim, l’oferta de lloguer de cases buides a Llíria és molt menut”.

Amb esta situació, l’ajuntament té poc de marge de maniobra per poder actuar en situacions d’emergència. Especialment, perquè els habitatges socials municipals no s’han abordat políticament. “És cert que, als anys 90 ja es va desenvolupar un pla d’erradicació de l’habitatge precari, que oferia habitatges amb lloguer social, amb possibilitat d’una compra posterior”.

Tanmateix, el control sobre estes cases s’ha abandonat. “És una situació que mai s’ha volgut tractar políticament, perquè l’Ajuntament de Llíria hauria d’haver revisat la situació d’estes persones i, si calia, haver-les fet abandonar els habitatges” assegura Murgui. “Ara no se sap si les persones que viuen allí són les que, originàriament, tenien el contracte amb el consistori o no”. De tota manera, la regidoria assegura que, de totes estes cases, sols hi ha tres o quatre que estan en condicions d’habitabilitat.

Quina ajuda ofereix Benestar Social a les famílies en risc d’exclusió?

Dia a dia, són moltes les famílies que acudeixen a Serveis Socials, buscant ajuda. Algunes d’elles estan en risc d’exclusió social, no tenen per menjar i, fins i tot, hi ha que estan ocupant una casa de forma il·legal. “La funció de Serveis Socials és vetlar pel benestar de totes les persones, independentment de la situació en què estiguin. No podem permetre que un menor no tinga per menjar o tinga una situació de risc. Són valors fonamentals que estan per damunt i és la comesa del departament de qui sóc responsable”.

De tota manera, Vallivana Murgui explica que l’objectiu principal no és oferir ajuda. “El tema de les ajudes és residual, però sí que ens veiem obligats a donar-les en casos d’emergència”. Un d’estos casos afecta l’habitatge, a través d’un sistema d’ajudes al lloguer social, en què el consistori cobri la fiança i els primers tres mesos de lloguer a les famílies que complisquen els barems tècnics, aplicats pels tècnics municipals. I no sols això, sinó que estes famílies han de complir una sèrie de condicions i compromisos establerts en un itinerari familiar, desenvolupat ex professo per Serveis Socials.

Però el principal treball de Benestar Social és aconseguir “que les famílies tiren endavant per elles mateixes. Estudiem cada cas, els encoratgem per a empoderar-se i per poder tirar endavant perquè siguen persones autònomes. Eixa és la feina fonamental de Benestar Social”

El judici de la finca ocupada del PIC és el divendres 16 de febrer

Un dels principals casos d’ocupació il·legal és el del PIC, que va ser un dels temes del torn de prec i preguntes del plenari ordinari del mes de gener. Es tracta d’una finca relativament nova, propietat d’una entitat bancària, que està ocupada il·legalment des de fa dos anys. El pròxim divendres, se celebrarà el judici que – amb tota probabilitat – marcarà la data límit per al desallotjament voluntari d’esta propietat.

“En un primer moment, va haver-hi negociacions perquè el banc oferirà lloguer social a estes famílies. Però, en un moment, l’intermediari del banc va desaparèixer i es va iniciar el procés judicial” explica Murgui.

“Des de la regidoria, hem treballat per evitar un desnonament forçat d’estos habitatges”. En esta línia, els tècnics municipals s’han reunit amb les famílies – ho van fer fa ara un any i, fa poques setmanes, davant l’imminent desallotjament -, amb la intermediació de l’associació Adonay. Així, han valorat la seua situació i han tractat de buscar una alternativa d’allotjament, cridant a immobiliàries i particulars, a més d’investigar les vivendes buides propietat dels bancs. “Algunes famílies han abandonat l’ocupació il·legal, però altres famílies han entrat de noves a la finca del PIC”.

Benestar Social treballa amb una triple estratègia

El problema és evident, però quines són les seues solucions? La regidora Vallivana Murgui explica que, des del departament de Benestar Social, pretenen treball amb tres estratègies.

La primera d’elles és a curt termini: “Volem crear una bossa de lloguer social per tenir recursos en moments d’emergència. Estem parlant en immobiliàries i bancs, principalment. Ens consta que hi ha molts habitatges buits dels bancs i volem intermediar i pressionar perquè puguen ser habitatges socials”.

Però, a més, Murgui planteja una estratègia a llarg termini. “Hem de treballar les vivendes municipals i arreglar la situació. Saber qui està vivint en elles, quina és la seua situació i vore si podrien optar a quedar-se o no”.

I, per últim, “caldria pensar a revitalitzar els barris amb més cases buides i dotar-los d’infraestructures municipals. Així aconseguirem que tinguen vida i que les cases buides de particulars no s’ocupen il·legalment”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here