Josep Mª Jordán: El llenguatge subliminal de l’economia

LLETRES D’HORABAIXA

EL LLENGUATGE SUBLIMINAL DE L’ECONOMIA

Josep Mª Jordán Galduf

El professor Raúl de Arriba, de la Universitat de València, ha participat en l’Aula de Ciutadania de Llíria per a parlar sobre “El llenguatge subliminal de l’economia dominant”. Ha fet una xarrada amena i didàctica, carregada d’exemples i anècdotes per a arribar a un públic ben divers.

El tema, no cap dubte, té un gran interés. El llenguatge de l’economia el trobem pertot arreu. Un llenguatge que, com el de qualsevol altra disciplina, no sol ser neutre: sovint tradueix unes idees que pretenen configurar la realitat. Conceptes com, per exemple, “eficiència” o “racionalitat” poden amagar certes creences, interessos  o, fins i tot, supersticions.

L’economia dominant de hui en dia, segons Raúl de Arriba, té un caràcter marcadament neoliberal. I ell es mostra molt crític tant respecte al llenguatge que utilitzen els economistes d’aquesta corrent per a comunicar-se entre ells, com respecte al llenguatge que també s’utilitza per a comunicar-se amb el públic en general.

El llenguatge intern entre els acadèmics de l’economia dominant és un llenguatge molt tancat. Abusa de la matemàtica i tendeix a simplificar i a homogeneïtzar en excés la realitat. Molts dels articles a penes presenten avanços de contingut, obsessionats com estan per l’aparell purament formal del discurs. Tanmateix, com ha indicat Paul Krugman, Premi Nobel d’Economia el 2008, l’ús de la matemàtica no garanteix per a res l’objectivitat o l’absència d’ideologia en l’economia.

D’altra banda, quan l’economia dominat parla cap a fora, cap al públic en general, sovint tracta de traslladar un missatge edulcorat que vol evitar el debat i amagar determinats interessos o judicis de valor. El seu llenguatge dona suport a unes idees que acaben plasmant-se en unes determinades polítiques econòmiques favorables a certs interessos.

Segons Raúl de Arriba, cal desemmascarar les intencions que hi ha ocultes en aquest llenguatge i en aquestes polítiques econòmiques. Per això, ell es troba personalment involucrat en l’elaboració d’un diccionari d’economia que pretén desxifrar el vertader sentit de molts dels conceptes utilitzats per l’economia dominant. Una corrent de pensament que, al seu parer, de manera gens innocent, està traslladant als ciutadans uns valors molt discutibles: aquells que fan pensar que és propi de l’ésser humà la mercantilització de tot en la vida.  Com si només fórem un homo economicus.

Benvingudes aquestes idees del professor de Arriba que donen peu a un debat obert i a un raonament crític dintre de l’economia. Sortosament, hi ha altres visions del món i de la pròpia natura humana. No oblidem que l’economia forma part de les ciències socials i deriva de la saviesa històrica del conjunt de les humanitats.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here